Praha přišla o celý tým architektů, je ohrožen rozvoj města?

 

Všech patnáct členů, kteří připravovali plán územního rozvoje Prahy, odstoupili. Architekti i odborníci své funkce složili jako reakci na odvolání ředitele Institutu plánování a rozvoje Petra Hlaváčka. Pro hlavní město to není dobrá zpráva, hrozí totiž, že poruší stavební zákon.

Ještě před pár dny měl Institut s ročním rozpočtem kolem 300 milionů korun o patnáct členů více. Třináct lidí z Kanceláře metropolitního podalo výpověď jako reakce na odvolání ředitele Petra Hlaváčka. Přidal se k nim také vedoucí týmu připravující metropolitní plán Roman Koucký. "Do konce listopadu zůstávají pracovníky IPR," potvrdila náměstkyně primátorky a radní pro územní rozvoj Petra Kolínská. 

Podle ní docházelo k nerespektování pokynů státního dohledu. "Šlo tedy o opakované vracení návrhu k dopracování, přičemž Roman Koucký se jednání s pořizovatelem systematicky neúčastnil." Prý to ale nebyl zdaleka jediný nedostatek. Kolínská například tvrdí, že se zpožďovala příprava a následkem toho je fakt, že Praha nebude mít územní plán hotový v roce 2020, jak požaduje stavební zákon.

Dále je na místě otázka, kdo bude na rozdělaných projektech dál pracovat. Zatím to nejspíš netuší vůbec nikdo a rozvoj Prahy tak může na nějakou dobu ustrnout. "Až opadnou emoce, bude jistě prostor pro věcnou debatu, zda současní členové návrh v listopadu odevzdají hotový, tedy způsobilý k dalšímu projednávání, nebo budou chtít práci na návrhu dokončit. V každém případě bude do konce října vyhlášeno výběrové řízení na ředitele IPR," má jasno Kolínská. 

Jenomže každá mince má dvě strany a členové odstupujícího týmu mají odlišný názor. Podle architektky Marie Smetana, která se věnovala parkům a krajině, docházelo dlouhodobě ke snahám Prahy do plánu účelově zasahovat. "Odvolání Petra Hlaváčka bylo posledním a rozhodujícím z řady signálů, že politické vedení města nestojí o inovativní způsob územního plánování."

Rozhodnutí rady hlavního města však kritizovala i opozice a někteří další odborníci. "Odvolání Petra Hlaváčka z pozice ředitele je velkou chybou. Jestliže se vytýkalo zpoždění při zpracování plánu, měl se tým posílit a ne takto hrubě rozstřílet," napsal si na svůj facebookový profil architekt Petr Hnilička. 

Obyvatel Prahy jen nechápavě kroutí hlavou, co se to zase děje. Je mu v podstatě jedno, kdo za situaci může. Přeje si, aby "jeho" město kvetlo a věci, které byly rozdělané, se dotáhly. Jestli to je jen zbožné přání nebo se odpovědní lidé chytnou za nos a začnou dělat kroky ve prospěch obyčejného Pražana, to je zatím ve hvězdách.