Výstraha před požáry: Žádné pálení listí, odhazování nedopalků ani rozdělávání ohně!

Kolikrát ještě skládku budou muset hasit?
 

Výstraha platí hned v několika krajích. Nadprůměrně teplé počasí bez deště je rizikové. Hrozí požáry.

Zapálení listí nebo ohýnku by se mohlo nepěkně zvrtnout. Navíc vám hrozí i pokuta. Zpozornět by měli i kuřáci, nedopalky jsou totiž jednou z nejčastějších příčin požárů.

Český hydrometeorologický ústav vyhlásil výstrahu na Kutnohorsku, Kolínsku, Nymbursku a také v Praze. K oprávněným obavám je vede především už dlouhotrvající teplé počasí bez srážek. Výstraha v krajích platí až do sobotního večera.

"Když je vyhlášena výstraha, lidé se musí řídit příslušným nařízením kraje," začíná vysvětlovat tisková mluvčí hasičů Vladimíra Kereková. "To se může trochu různit, v podstatě jde ale o to, že lidé nesmí při výstraze rozdělávat venku oheň, pálit listí, vyhazovat nedopalky nebo třeba nesmí jezdit lokomotivy s roštem, od něhož létají jiskry," pokračuje tisková mluvčí.

"Často vyjíždíme k požárům, které začaly jako táborák u lesa nebo třeba špatně típnutou cigaretou vyhozenou na nevhodném místě. Samozřejmě občas jedeme i k požáru, který někdo založil úmyslně," popisuje praxi Vladimíra Kereková. "Oheň se rychle šíří hlavně ve větrném počasí, jaké máme třeba dnes," dodává mluvčí.

"Vyjíždíme i k nehlášenému pálení listí na zahradě. Tam můžeme udělit blokovou pokutu fyzické osobě kolem 500 až 1000 Kč. Zbytek pak je na Ministerstvu životního prostředí, které případy řeší dál," uzavřela popis současné praxe Vladimíra Kereková​.