Dolní Břežany dají na kulturní život v obci až čtvrt milionu

Zobrazit fotogalerii (4)
 

Obec dává na kulturní projekty až 15 tisíc korun, chce tak podpořit snahy o oživení města.

Nudné a ospalé díry, kde jen tak, sem tam štěkne pes. To je obraz mnohých měst a městeček Středočeského kraje. Nikdo aktivně nic neorganizuje, nikam se nepodíváte, příležitost vidět se sousedy je jen v hospodě. Dolních Břežan se to ale netýká. Dolní Břežany totiž tepou životem.

Za výborným kulturním programem stojí mnoho lidí. Skvělé je ale i to, že město již tři roky vyčleňuje ze svého rozpočtu 200 tisíc na kulturní akce, které chtějí občané pořádat, ale nemají na ně potřebné finance. Peníze jsou určené spolkům, neziskovkám, ale i jednotlivcům. Zkrátka jsou tu pro všechny, kteří chtějí pořádat kulturní akci pro širokou veřejnost.  Letos rozpočet zvýšili na 250 tisíc. "Cílem je pomoct lidem, kteří něco dělají pro ostatní lidi," shrnul jedoduchou myšlenku starosta Dolních Břežan Věslav Michalik​.
 

"Je tady spousta lidí, kteří dělají dobrovolně a bez odměny něco pro ostatní, často to třeba i sami financovali, ale nám připadalo, že je potřeba podpořit veškerou snahu o oživení města," rozvádí Věslav Michalik. "Funguje to tak, že na stránkách města vyplní pořadatelé krátký projekt, pak se sejde komise, která posoudí jak finanční nároky, tak dopad akce. Upřednostňujeme akce, které mají dopad na co nejširší veřejnost. Většinou poskytujeme 5, 10, nebo i 15 tisíc.

"Jde o akce jako Turistický pochod, kterého se zúčastnilo 300 lidí. Je tady třeba pán, který organizuje turnaje v petanque na náměstí. Hodně aktivní jsou i hasiči z Lhoty, kteří dělají třeba Dětský den. Taky bych asi měl jmenovat rybáře, kteří se teď taky vyznamenávají," pochvaluje si starosta města. Za jedno pololetí město vyhodnotí až 20 projektů.