Jedovatá rtuť? Ve Spolaně změní výrobu chloru

Spolana. Ničí životní prostředí?
 

Obrovská chemička Spolana v Neratovicích přejde na novou technologii výroby chloru. Sníží tak množství vyprodukované rtuti.

Spolana je terčem kritiky za to, že využívá již zastaralou výrobu chloru. V polovině roku 2017 bude muset přestat používat amalgámovou technologii a přejít na jinou.

​Středočeský kraj Spolaně umožnil používání této metody do poloviny roku 2017, nyní ale pomalu končí rok a Spolana musí investovat do nové technologie. Protože zatím Spolana nenainstalovala potřebné technologie, bude muset v mezičase zajišťovat výrobu externě.

Ekologické organizace, jako například Arnika, výrobu chemikálií ve Spolaně nevítají. Naopak navrhují, aby se chemička zaměřila na výrobu jiných chemikálií. Kritika trvá už roky a i letos zařadila Arnika Spolanu na vrchol žebříčku tuzemských znečišťovatelů."Ke špatným zprávám patří, že podnik opět meziročně zvýšil množství vypouštěných rakovinotvorných a potenciálně rakovinotvorných látek - konkrétně o šest a půl tuny. Vzrostl i její podíl na celkovém množství mutagenních látek," vysvětluje tiskový mluvčí Jan Vávra. Arnice vadí, ještě pořád vysoké emise trichlorethylenu, které mají prokázaný karcinogenní vliv na člověka.

Starostka města Neratovice Lenka Mrzílková se vyjadřuje k situaci takto: "Se Spolanou nemáme problémy a jsme v pravidelném kontaktu. Jsme rádi, že chemička přejde na ekologičtější technologii, na druhou stranu máme obavy, že se nám zvýší dopravní ruch v Neratovicích. Protože Spolana přestane používat amalgámovou technologii, bude nutné více dovážet. Doprava je plánovaná jak po železnici, tak po silnici kamiony. Snad brzo přejde na výrobu s novou technologií a nebude muset tolik dovážet a ani produkovat rtuť."

"Jednou z priorit společnosti Spolana je trvalá snaha o minimalizaci dopadů její činnosti na životní prostředí," tvrdí tiskový mluvčí Spolany Mikuláš Duda. "Emise rtuti snižuje Spolana každoročně od roku 2011, a množství rtuti v odpadní vodě vypuštěné ze Spolany splňuje dlouhodobě dokonce limit platný pro pitnou vodu (1 mikrogram na litr)." Podle tiskového mluvčího Spolany se jim porařilo za uplynulý rok hodnoty emitovaných látek meziročně snížit o 5 %. Nyní bude Spolana investovat miliony do nové technologie, která bude ještě ekologičtější.