Otevřít starou školu, nebo nutit děti dojíždět autobusem?

Děti budou mít nové učebny, pokud dostanou dotaci. Ilustrační foto
 

Základní školy ve Vyžlovce i v Kostelci nad Černými lesy praskají ve švech. Kam s dětmi, které se přistěhují? Co se stane, když ani jedna škola nedostane dotaci?

Vyžlovka je obec kousek od Kostelce nad Černými lesy. Žáků je tam hodně a financí málo. Téměř plná kapacita obou škol hrozí, že když se přistěhují noví žáci, nebudou moci nastoupit do školy s ostatními dětmi.

Je velmi pravděpodobné, že se někdo přistěhuje a pak to bude velký problém. Škola samozřejmě žádá o dotace, aby se mohla rozšířit, to platí pro obě školy - jak ve Vyžlovce, tak v černokostelecké škole.

Co se stane, když na dotace nedosáhnou?

Otevření staré školy v Olešce - v Olešce donedávna fungovala základní škola, tam jsou dvě třídy, které by mohly nabídnout školní lavici místním dětem. Chtělo by to jen malou investici a pak by škola mohla znovuotevřít pod vedením černokostelecké školy.

Dojíždění do vzdálené Kouřimi - další možností je vypravovat z Vyžlovky autobus, který bude každý den odvážet a přivážet děti do škol v okolí, kde mají volno. Například do Kouřimi, tam je ještě volné místo. Toto řešení by ale obec stálo dost peněz. Nejhorší by to bylo pro žáky, kteří by byli odkázáni na odvoz autobusem. Znamenalo by to pro ně dřívější vstávání a pozdější příjezd domů. Navíc roztrhnout dětský kolektiv se vždycky potká s nelibostí dětí i rodičů.