Okradených a podvedených seniorů přibývá, jak se jim dá pomoci?

 

Slýcháme to ze všech stran. Podvodníci se stále častěji zaměřují na bezbranné seniory a často je připraví o celoživotní úspory, někdy jim dokonce ublíží. Přesto, že jsou případy medializovány, děje se to stále. Jak tomu předcházet a jde vůbec nějak staré lidi ochránit?

Senior otevře podvodníkovi, který se vydával za elektrikáře. Stará paní sedla na lep muži, který tvrdil, že ho posílá její příbuzný. Pokračovat bychom mohli asi ještě hodně dlouho, v tomto ohledu nezná vynalézavost podvodníků mezí. A to už vůbec nemluvíme o takzvaných "šmejdech", kteří staroušky lákají na neexistující slevy a bonusy zdarma.

Proto je vždycky skvělé, když se někdo věnuje osvětové činnosti. Tak jako policisté na Kladensku, kteří navštívili Český svaz žen ve Švermově. O toto setkání s preventivní tematikou a policejními radami projevily místní ženy velký zájem. V sále se sešlo šedesát osm žen. Po celou dobu přednášky ženy bedlivě sledovaly daná témata a se zájmem naslouchaly nejen veškerým upozorněním, ale i případům trestné činnosti, které se udály v kladenském okrese.

Policisté pro ženy připravili besedu s preventivní tematikou. Například právě o podvodných jednáních, kapesních krádežích a krádežích při nákupu. Nechyběly ani informace o změnách v dopravě či domácí násilí.

Policistka upozornila třeba na falešné zástupce různých firem nebo podomní prodejce, kteří zazvoní jako nezvaná návštěva u jejich obydlí. "Dále je upozornila na krádeže v nákupních střediscích, kdy jsou odkládány kabelky, kufříky, tašky nebo batohy do nákupních vozíků a poté jsou při výběru zboží ponechány bez dozoru a dochází k jejich odcizení," popsala policejní mluvčí Jana Šteinerová.

Ženy byly seznámeny nejen s možností krádeží v dopravních prostředcích nebo zdravotních zařízeních, ale také i v ulicích. Další varování mířilo směrem k pouličním prodejcům, kteří nabízejí nekvalitní zboží a ve většině případů se snaží občana upoutat nabídkou a v nestřeženém okamžiku využít této situace k okradení.

V průběhu besedy vznesly ženy několik dotazů, a to především z dopravní oblasti a nebo domácího násilí. "Český svaz žen ve Švermově akci uvítal. Policista na závěr besedy předal přítomným ženám leták s preventivní tematikou a  křížovky s policejními radami," dodala Šteinerová. Asi se nedá předpokládat, že to vyřeší všechny problémy. V každém případě každý takový pokus je jen ku prospěchu.