Houbaři, nenechte se zastřelit! Lovecká sezona je v plném proudu

Myslivci nechtějí střílet lidi, ani psy. Občas se ale stane tragédie
 

Lesy jsou plné hub a houbaři zkrátka nechodí jen po vyznačených cestách, tam by nic nenašli. Jako samozřejmost berou to, že pustí z vodítka svého miláčka, jenže odteď by se měli mít na pozoru, pokud nechtějí skončit zastřelení.

Lovecká sezona je v plném proudu, proto si dejte v lese dobrý pozor, nejen na sebe, ale i na své miláčky. Hromadné lovy mají za cíl bažanty, zajíce a divoká prasata, nikdo však není neomylný.

"Lovecká sezona je celý rok, ale teď začínají hromadné lovy," vysvětluje odborník na myslivost Petr Fruhauff, předseda kladenských myslivců. Lidé by neměli chodit v lese mimo vyznačené cesty a nikdy by neměli pouštět svého psa, jenže samozřejme všechno tohle dělají. Zvláště houbaři se nikdy nedrží cesty v lese. 

"Myslivci vždycky počítají s tím, že by v lese mohli být lidi, ale myslím, že by měla platit nějaká vzájemná ohleduplnost, když jsou honitby, informuje se o tom. Běží to třeba v obecním rozhlasu a taky to visí na nástěnce, jenže vždycky se najde někdo, koho ta informace třeba mine nebo to nerespektuje," popisuje problematiku myslivec. 

Myslivec, který na to má hodnost, je oprávněn zastřelit i psa nebo kočku. "Ano, když jde o pytlačícího potulného psa, je možné ho zastřelit. Nejhorší je, když psi honí zvěř v době hnízdění a mláďat nebo v zimě, když mají zvířata nouzi a hlad. Jsou často vyčerpaná sama o sobě a i když je ten pes třeba neuloví, přijdou o tukové zásoby a uhynou," snaží se přiblížit důvody, proč nenechat psa honit zvěř v lese. Dějí se samozřejme i tragédie, kdy při nočním honu zastřelí jeden myslivec druhého. Občas se také stane, že zvěř poraní myslivce nebo zabije loveckého psa.

Myslivci absolvují výcvik, a proto vědí, že nesmí střílet bezhlavě. Především si musí dávat pozor na to, kam nevidí. "Nikdy nesmíme střílet na horizont nebo zkrátka tam, kam nevidíme, kulka letí i kilometr. Dobře se střílí třeba do svahu," popisuje strategii střelby Petr Fruhauff.