Pocitová mapa? Změňme naše města!

V Líbeznicích se vyřádili na pocitové mapě
 

Pocitové mapy pomůžou v řešení otázek veřejného prostoru. Efektivně informují instituce o tom, co obyvatelé považují za problém, a co ne. Vznikají v mnoha podobách v obcích Středočeského kraje od Líbeznic přes Klecany. Jak je to u vás?

Pryč s dopisováním na městský úřad, přestaňte se zbytečným stěžováním si sousedce. Jsou tady pocitové mapy, které vyřeší vaše problémy ve veřejném prostoru.

Koncept pocitových map k nám přišel ze zahraničí, nejde o žádné alternativní čarování, ale o efektivní správu veřejného prostoru. Mapy vrací moc nad prostředím, ve kterém žijeme, do rukou obyvatel. Slouží jako nástroj, který zvládne prezentovat prostorové informace ve srozumitelné formě. 

Jak to funguje?

Pocitová mapa se může ptát na mnohé otázky: Jaký máte pocit ze svého okolí? Kde je vám dobře? Kde by to mohlo být lepší? Je nějaké místo, kde se necítíte bezpečně? Jak je to s dopravou, kam neradi cestujete? Kde rádi trávíte volný čas? Kde rádi nakupujete? Kam byste vzali návštěvu? Kde chybí víc zeleně?

Na mapu města pak mohou lidé barevnými připínáčky označit místo a dát tak najevo svůj postoj. Občas není na škodu využít i doplňujících otázek a nechat obyvatele, aby svou myšlenku trochu víc rozvedli. Ze získaných informací může vycházet město při zadávání projektů a při rozvažování, do čeho investovat. 

V Klecanech se rozhodli nejít přímo do pocitové mapy, ale přesto se zajímají, po čem jejich obyvatelé touží. Vyjádřit se můžete i vy. 

V Líbeznicích už pocitové mapy znají a mají je rádi. Ostatně obec evidentně funguje, jak má, i po jiných stránkách. 

V některých městech mohou občané používat aplikaci Zlepši své město, kde mohou hlásit závady, poruchy i návrhy vylepšení veřejného prostranství. Město je pak e-mailem informuje, v jakém stavu je řešení problému.