Co s tím ježkem? Záchranné stanice přijímají

Ježek nesmí mléčné výrobky, klidně mu však dejte kočičí granule
 

Našli jste ježka a teď nevíte, co s ním? Ježek musí mít pro přezimování určitou hmotnost, aby přežil ve zdraví do jara. Často má blechy a taky trochu smrdí, na druhou stranu je to milý společník.

Něco vám funí a dupe po zahradě? Ježka často najdete pod spadaným listím nebo u jablek. Poradíme vám, jak se v takové situaci zachovat. 

Ježek, který může přezimovat, by měl mít minimálně 400 gramů. To neznamená, že teď musíte chytit všechny ježky na zahradě a zvážit je. Pokud najdete ježka, který už spí zimním spánkem a zdá se vám poněkud malý, určitě ho zvažte. 

Ježci se ukládají k zimnímu spánku většinou, až když teplota v noci několik dní za sebou klesne pod nulu. Ježek tak pochopí, že je zima a už nebude moc jídla, to mu dá signál k tomu, že je čas zazimovat. 

Na co si dát pozor?

  • Ježka byste nikdy neměli krmit v průběhu celého podzimu. Ježek si neuvědomí, že jídla ubývá a že je potřeba už se uložit. Pak může i umrznout. 
  • Ježka nikdy nekrmte mléčnými výrobky, mohl by i umřít. 
  • Ježci taky nežerou žádné ovoce nebo zeleninu. Nejraději si dá moučné červy. Krmit ho můžete i kočičími granulemi, konzervami nebo i syrovým masem.
Ježek s jablkem na bodlinkách? Pověra! Oblíbený podzimní motiv je ježek s jablkem na bodlinách, realita je však jiná. Ježci jablka nežerou. Na podzim lidé sbírají jablka a v popadaném listí u jablek často narazí na ježka. Ježek vyhledává sladká a hnijící jablka, protože v nich hledá chutný hmyz.

 

Našli jste ježka, který je malý a nepřežil by zimu

Ježka si můžete nechat v krabici doma nebo třeba ve sklepě - dokrmujte ho s citem a na jaře vypusťte. "Často mají blechy a navíc jsou dost cítit," vysvětluje Barbora Vykysalová ze záchranné stanice ve Voticích. "Odblešit se dají Difusilem, ale stříkat musíte na záda a ne na bříško nebo tlamičku," popisuje. "Ježek se nechá i v pohodě ochočit. Jen psi nemají ježky rádi," přibližuje soužití s ježkem Barbora Vykysalová. 

Ježka můžete také dovézt do některé záchranné stanice. Nejlepší bude najít si tu, která je nejblíže vašemu bydlišti, na strákách zvirevnouzi.cz. 

 

V současné chvíli záchrané stanice přijímají ježky mezi 350 a 400 gramy. Ve většině stanic ve Středočeském kraji nějaké ježky už mají, ale kapacita je ještě pořád dostatečná.