Dobříš se bouří: Vykácet 150 stromů u rybníka je nesmysl!

Stromy kolem jezera jsou suché, ale je nutné je hned kácet? Ilustrační foto
 

V Dobříši se kácí stromy jako na běžícím pásu. Naposledy přišlo město o lípy napadené dřevokaznou houbou. Teď radnice chce pokácet 150 stromů u rybníka Papeže. 

Obyvatelé ani ekologové v Dobříši nejásají, kácení stromů bylo letos už dost.

Město má v plánu pokácet 150 stromů v okolí rybníka Papež směrem k lokalitě Větrník. Nejpravděpodobnějším důvodem zřejmě je skutečnost, že stromy letos neměly moc listí, což způsobilo sucho. Navíc rostou u rybníka, který letos nebyl napuštěný. "Myslím, že vykácet najednou 150 stromů je nesmysl, radnice by si to měla ještě rozmyslet. Ty stromy se ještě určitě můžou chytit a navíc na nich hnízdí spousta ptáků," vysvětlil svůj postoj Petr Novák z Dobříše.

"Provádíme zvýšený monitoring v terénu, a tak jsme zjistili, že letité stromy ve městě mají špatný zdravotní stav, jsou suché, přestárlé a často napadené různými chorobami. Zdůrazňujeme, že žádný strom nechceme pokácet bezdůvodně, tomuto úkonu předchází celá řada náležitostí podle zákona o ochraně přírody a krajiny," vysvětluje postoj radnice radní Markéta Čermáková. Navíc město vždy náhradou zasadí jiné stromy tak, jak to ukládá zákon.