Pozor na staré výbušniny! Nálezy se množí

 

Pozor na starou munici, velmi často jsou nálezci schopni přinést ji až na policejní stanici! V žádném případě to nedělejte. 

Policisté ve Středočeském kraji velmi často řeší případy nálezu výbušnin, střeliva a jiné staré munice. "Na místo okamžitě vyjíždějí pyrotechnici, kteří ke každému podezřelému předmětu přistupují, jako by šlo o nebezpečný nález, funkční munici. Zachovávají tedy nejvyšší míru bezpečnosti, aby při manipulaci nedošlo k explozi. Policisté přivolaní na místo nálezu místo v dostatečné vzdálenosti zajistí tak, aby byl znemožněn přístup dalším nepovolaným osobám," říká mělnická tisková mluvčí Markéta Johnová. V případech nálezu na odlehlých lokalitách, v polích, lesích, tam, kde není ohrožen život osob a nehrozí způsobení škody na majetku, může být nebezpečný předmět likvidován přímo v lokalitě nálezu. Velmi často je však převážen k odborné likvidaci na jiné k tomu určené místo.

Podobný případ proběhl minulý týden ve Lhotě. Je to bomba, nebo není? Rozhodně volejte 158!

"Naposledy byl pyrotechnik přivolán dne 27. listopadu k nálezu podezřelého předmětu, který našli dva muži na poli nedaleko obce Lhota. Přivolaný pyrotechnik konstatoval, že se jedná o vystřelenou protipancéřovou střelu ráže 3,7 cm. Přestože se jednalo o „pouhý kus železa“, muži se zachovali zcela správně, s předmětem nijak nemanipulovali a věc oznámili na Policii ČR," pokračuje Johnová. Pouze odborník pozná, o jaký předmět se jedná, a proto byl postup obou mužů zcela v pořádku.

"Při neopatrné manipulaci může dojít k vážným, mnohdy smrtelným zraněním. Velmi často, pokud osoba přežije, nese si trvalé následky celý život. Poznamenány jsou tak osudy nejen jednotlivců, ale i jejich blízkých," dodává Johnová.

Při nálezu podezřelého předmětu vždy dodržujte následující doporučení:

  • při nálezu výbušnin, zbraní nebo střeliva s nimi v žádném případě nijak nemanipulujte, nepodnikejte žádné kroky k jejich likvidaci
  • ihned volejte Policii ČR, nejlépe prostřednictvím tísňové linky 158
  • prostor nálezu je třeba ihned uzavřít před vstupem nepovolaných osob, zejména dětí
  • nepodceňujte ani staré a značně zkorodované výbušniny, střelivo nebo zbraně. Korozí může dojít k narušení systému pojistek a k výbuchu potom stačí v extrémním případě i nepatrný otřes způsobený dotykem lidské ruky
  • nezapomeňte poučit přiměřeně věku také své děti 
Klíčová slova: