Děláte ohňostroj na silvestra? Čtěte před nákupem!

Ohňostroje si užijte raději bezpečně!
 

Nákup zábavné pyrotechniky by se mohl zbytečně prodražit. Kupte si jen to, co budete moci bez problémů odpálit! Vyhnete se tak problémům.

Současně s přípravou na Vánoce většina lidí už nakupuje i zábavnou pyrotechniku na silvestrovský ohňostroj. Jak to udělat, aby ohňostroj neskončil pláčem?

Pokud jste fanouškem ohňostrojů, určitě víte, jak je důležité správně nakoupit, uskladnit i odpálit. Přesto není od věci si udělat malé opáčko. "Každý rok vyšetřujeme případy zranění pyrotechnikou. Dochází k utržení prstů, končetin, ale i smrtelným zraněním," potvrzuje tiskový mluvčí policie Josef Houžvic. "Přitom by stačilo, kdyby lidé dodržovali alespoň základní pravidla," dodává mluvčí.

Jak se chovat k pyrotechnice?
Když jdete na nákup, musíte si především pohlídat, jak vypadá obchod, kde nakupujete. Nikdy nekupujte pyrotechniku, která nemá český návod. Pokud je možné, že pyrotechnika navlhla už v obchodě, riskujete. Zároveň při uskladnění pyrotechniky doma byste si měli dávat dobrý pozor na to, aby zůstala naprosto suchá. V opačném případě hrozí, že nebude fungovat nebo bude fungovat jinak, než má. 

4 kategorie pyrotechniky

1. kategorie – patří sem velmi málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 15 let. Je třeba dodržet bezpečnou vzdálenost od hořlavých materiálů a lidí zpravidla minimálně 1 metr, patří sem i výrobky, které lze za dodržení návodu použít uvnitř obytných budov. 

2. kategorie – jsou zde zařazeny málo nebezpečné výrobky, prodejné osobám starším 18 let. Bezpečná vzdálenost činí zpravidla minimálně 8 metrů. Tyto výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití.

3. kategorie – patří sem výrobky, představující středně velké nebezpečí. Jsou prodejné osobám starším 21 let. Bezpečná vzdálenost činí zpravidla minimálně 15 metrů. I tyto výrobky jsou určeny pouze pro venkovní použití.

4. kategorie – patří sem výrobky, představující velké nebezpečí. Používat je mohou pouze osoby s osvědčením o odborné způsobilosti od Českého báňského úřadu.

 Conformité Européenne zkráceně značka CE uvádí kategorii nebezpečnosti.

Při odpalování

  • Nedávejte pyrotechniku do rukou dětem.
  • Důkladně si přečtěte návod.
  • Odpalujte na rovném stabilním povrchu, ať vás petarda nehoní po zahradě.
  • Nikdy neodpalujte z ruky.
  • Dodržujte předepsanou vzdálenost (8 metrů nejméně.)
  • Nenaklánějte se nad pyrotechniku - zapalujte zboku.
  • Pokud plamen zhasl, nechoďte okamžitě k petardě, počkejte 10 minut. (Možná jde jen o zpoždění.)
  • Pokud výrobek nefunguje, namočte ho a vyhoďte.
  • Nebuďte při odpalování příliš opilí.
  • Řekněte dětem, ať nikdy nesahají na zbytky petard na ulici.