Zálabí touží po supermarketu. Je tu ale jeden zásadní problém

Dočkají se v Zálabí konečně vysněného supermarketu?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zálabská strana Kolína je bez většího obchodu, ovšem tomu může být brzy konec. Zbožné přání obyvatel by se mohlo začít pomalu plnit. Nejedná se ale o další plané sliby, kterých už Zálabáci slyšeli mnoho?

Supermarket na zálabské straně Kolína je investicí, o kterou dlouhé roky neměl nikdo z řad obchodních řetězců seriózní zájem. Natož aby se mluvilo o konkrétní výstavbě. Nyní ale v tomto ohledu svítá naděje. Jednání s potenciálními zájemci totiž začíná konečně nabírat reálných rozměrů.

"Jednáme s různými investory do kolínské průmyslové zóny, mezi nimi jsou i zástupci potravinových řetězců," vyslal optimistickou informaci Michael Kašpar, místostarosta Kolína. V každém případě ještě je hodně brzo na to, aby se v Zálabí začalo jásat. Celý projekt je totiž na startu, tedy ve fázi jednání. 

Město nemá vhodné pozemky

Hlavní překážkou realizace je fakt, že Kolín momentálně nemá vhodné pozemky přímo na Zálabí. Kvalitní alternativou by ovšem mohla být průmyslová zóna, kam každodenně dojíží téměř 5 000 lidí za prací. 

"Optimálním řešením je obchodní řetězec, který je již v Kolíně zastoupen. Ti, co bydlí na druhé straně Labe, by tak nemuseli jezdit na Zálabí. Naopak ti ze Zálabí by mohli jezdit nakupovat právě do zóny," popsal Kašpar, jakým způsobem při budování projektu radnice přemýšlí. 

Kolín potenciální projekt řeší i s ohledem na úlevu dopravy ve městě. Pokud by na obou stranách města byl vhodný supermarket, pak by to znamenalo větší klid primárně pro dva velmi zatížené mosty, které vedou přes Labe.

Supermarket je zbožným přáním obyvatel

Obyvatelé Zálabí mají již dlouhé roky na srdci, aby se v jejich lokalitě konečně objevil nějaký supermarket a nemuseli pro potraviny dojíždět na druhou stranu města. "Jejich velký zájem nám potvrzují četné mailové žádosti a také každoroční přání pod kolínským vánočním stromečkem i průzkum mezi občany," potvrdil Michael Kašpar. 

Zálabí je částí Kolín 5 a nachází se na severovýchodě města za řekou Labe. Prochází zde silnice II/125 a žije tu okolo pěti tisíc obyvatel.

Samozřejmě se najdou i tací, kteří další stavbu supermarketu v Kolíně kritizují, ovšem pro ty má radnice odpověď. "Pokud se najdou kritici, pak je třeba, aby si uvědomili, že lidé bydlící na Zálabí opravdu nemají jinou možnost než jízdu na druhou stranu řeky. A to opravdu není ideální," dodal místostarosta Kolína. 

V každém případě podobné projekty a jednání s potenciálními investory nebývají zrovna jednoduché a velmi často bývají časově náročné. I tak jsou tohle ale pro obyvatele Zálabí velmi pozitivní zprávy a mohou je alespoň trošku povzbudit.