Kutnohorsko trápí vykrádání aut. Řidiči vidí svůj vůz jako trezor

Ilustrační fotografie
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Nadměrný počet vykradených aut evidují policisté na Kutnohorsku. Řidič tak trochu doufají, že zavřené auto dostatečně odradí zloděje, ovšem opak je pravdou. Jak velké škody přinesly poslední vloupačky?

Dva případy vloupání do vozidla šetří policisté ze Zruče nad Sázavou. Dosud neznámý pachatel v prvním případě vnikl po půlnoci dne 30. července 2017 do vozidla Citroen C3 Picasso na parkovišti v ulici Pod Baštou.

"Z vozidla odcizil dvě dámské kabelky černé a vínové barvy. S kabelkami tak zmizely například osobní doklady, peníze, platební karty, osobní věci, mobilní telefony a další. Celková způsobená škoda přesahuje 17 tisíc korun," sdělila nám policejní mluvčí kutnohorské policie Vendulka Marečková.

Další případ znamenal ještě větší škody

K němu došlo v noci na 30. července, přičemž se zloděj vloupal do Škody Octavia, která byla zaparkována v ulici Kutnohorská. "Z automobilu odcizil fotoaparát Canon 40 D i s příslušenstvím, sportovní tašku s kosmetikou a sportovní tašku s dámským prádlem společně s růžovými botami. Celková způsobená škoda je nejméně 19 tisíc korun," poskytla nám Marečková informace.

Auto není trezor

Policisté díky nadměrnému počtu vykradených aut za poslední dobu vydávají prohlášení a doporučení na podobné téma. Všechna mluví podobně. Základem je nenechávat na sedadlech ani odkládacích plochách vozidla žádné věci. Hlavně kabelky, kufříky, mobilní telefony, peníze či obecně elektronika hodně lákají ke krádežím.

Často se navíc stává, že je škoda na rozbitých sklech daleko vyšší než samotné odcizené věci z vozidla. Pachatelé kromě celých vozidel zcizují také věci z vozidel. Zaměřují se buď na věci odnímatelné, což jsou pneumatiky, autoantény, zpětná zrcátka, střešní nosiče, náhradní díly uložené v zavazadlovém prostoru, případně odčerpávají pohonné hmoty z nádrží aut.

"Pachatelovu pozornost může upoutat instalované autorádio, navigace, viditelně uložené věci ve vozidle. Jako by různé oblečení, tašky, kabelky, peněženky, videokamery, kufry, jízdní kola volaly: Vezmi si mě," správně podotýká Vendulka Marečková.

Desatero policejního doporučení:

  • ve vozidlech nevystavujte žádné věci
  • ve voze nenechávejte žádné cenné věci
  • věnujte pozornost svému okolí při vykládání nebo nakládání zakoupeného zboží
  • při manipulaci s nákupem dbejte na bezpečnost
  • využívejte hlídané parkoviště
  • zabezpečením vozidla lze "práci" pachateli výrazně ztížit
  • při odchodu od vozidla zkontrolujte uzavření oken, dveří a střešního okénka
  • zamykejte vozidlo, a to i když se vzdalujete jen na chvíli
  • neukládejte doklady do palubní přihrádky
  • nenechávejte auta na opuštěných místech