Plýtvání energií skončí. Čáslav pořídí nové osvětlení za miliony

Čáslav myslí hlavně na budoucnost a úspory
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Ještě v letošním roce čeká Čáslav rozsáhlá obnova veřejného osvětlení. Přitom normálně funguje a není ani nijak extrémně staré. Jaký je tedy záměr radnice a proč se chystá na podobný krok, který bude stát několik milionů?

Veřejné osvětlení je bodem sváru mnoha měst. Některá ho řeší a některá zase dělají, že problém nevidí. Čáslav se ale postavila k celé situaci čelem a ještě letos obnoví světla po celém městě. Důvodem ovšem není nefunkčnost či přehnaná zastaralost. Světla tu fungují dobře, někdy dokonce i zbytečně dobře.

Investované miliony přinesou úspory

Člověk by si možná řekl, že několikamilionová investice v tomto případě nemůže mít návratnost, opak je ale pravdou. Radnice má evidentně vše velmi dobře koncepčně vymyšleno a především se dívá do budoucnosti.

Náklady na tento projekt budou okolo 3 milionů korun, Čáslav ale využije dotace, která pokryje hned polovinu této částky.

"Bude se jednat hlavně o výměnu dosavadních svítidel za nová, technologicky vyspělejší a ohleduplnější k životnímu prostředí. Počítá se také s výměnou devíti rozvaděčů, které jsou nyní ve špatném stavu," informovala Markéta Petrová, vedoucí oddělení investic čáslavského úřadu.

Hlavní úspory přinese především inovace v podobě nově nainstalovaných napětových regulátorů, které umožňují regulaci intenzity osvětlení podle aktuální potřeby. "Jedná se o efektivní cestu, jež vede k úspoře elektrické energie a díky tomu i městských financí. Úspora, která se projeví i ve vyšší ohleduplnosti k životnímu prostředí, by měla dosáhnout přibližně 35 % současného stavu," vysvětlila Petrová.

Kde budou nová světla umístěna?

Projekt se týká města jako celku, nicméně hlavní obnovy čekají lokalitu Čeplov, také vnitroblok sídliště Těsnohlídkova a ulice Bedřicha Smetany, Fibichovy, Družstevní, 28. října či Nazaret. "Půjde opravdu jen o obnovu svítidel, obyvatelé uvedených lokalit a ulic se nemusejí obávat rozsáhlých výkopových prací," dodala vedoucí oddělení investic čáslavského úřadu.

"Bezesporu je to správný krok, někdy je zbytečné, aby v noci světla svítila a zbytečně to plýtvalo energii. S krokem radnice rozhodně souhlasím," uvedla Karolína Malá v jedné z facebookových diskuzí. Vysoká investice by se radnici v podobě ušetřené energie měla vrátit zhruba za pět let, pak už bude na celém projektu vlastně jen vydělávat.