Policie odtajnila video honičky se zdrogovaným řidičem: Jel v protisměru a boural do aut

Ilustrační foto: Drogy za volantem nejsou bohužel nic, s čím by se policie nesetkávala
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Policisté z pohotovostní motorizované jednotky pronásledovali Prahou zdrogovaného řidiče, který ujížděl v odcizeném vozidle. Jeho bezohlednou a nebezpečnou jízdu teď policie zveřejnila na videu. Takového řidiče byste rozhodně na silnici potkat nechtěli. Bohužel několik aut se s ním střetlo...

Zběsilou jízdu zdrogovaného řidiče pocítilo několik kolemjedoucích vozidel na vlastní kůži. Řidič ujížděl v kradeném autě. Podle policie byl pod vlivem drog. Ve voze navíc s sebou vezl plynovou pistoli a nářadí ke krádeži aut. „Zadržený je pětatřicetiletý osmnáctkrát trestaný muž, který má do září roku 2021 vyslovený zákaz řízení motorových vozidel. Během dnešního dne s ním budou kriminalisté provádět úkony trestního řízení, aby objasnili všechny okolnosti krádeže vozidla a jeho ujíždění,“ uvedl mluvčí policie Jan Daněk.

Policisté nyní zjišťují, jak muž k autu přišel a zdali to není právě on, kdo ho odcizil.

Šílená jízda nikoho nezranila

Honička začala v Prosecké ulici. Na žádné signály řidič nereagoval a jeho rychlost se zvyšovala. V Povltavské ulici pak naboural do čtyř aut. Muž byl zraněný, ale i tak měl ještě sílu se bránit. Naštěstí nikoho nezranil, o čemž někteří mluví jako o zázraku. „Orientační test na drogy byl pozitivní na amfetamin. Při následné prohlídce vozidla v něm policisté našli nářadí sloužící k páchání majetkové trestné činnosti a plynovou pistoli,“ řekl již ve středu Daněk.

Video z pronásledování najdete zde.

Nehody pod vlivem alkoholu a drog  

Pět ze sta řidičů přiznává užívání drog. Alkohol a drogy ovlivňují vnímání a reakce řidiče a výrazně se podílejí na příčinách vzniku tragických nehod. 

Pokud řidič odmítne orientační vyšetření nebo odborné lékařské vyšetření, koleduje si o sankci 25 000 až 50 000 Kč, zákaz činnosti od jednoho roku do dvou let a sedm trestných bodů.

Podle Zákona 361/2000 Sb., o silničním provozu hrozí v případě malého zjištěného množství pokuta 2 500 až 20 000 Kč, přidělení sedmi trestných bodů a zákaz řízení od 6 do 12 měsíců. V případě stavu vylučujícího způsobilost je sankce od 25 000 do 50 000 Kč, přidělení sedmi trestných bodů a zákaz řízení až na dva roky. Hranici musí rozlišit soudní znalec (definovaná promile, jak je tomu u alkoholu, zde neplatí). Když je vliv látky obzvlášť vysoký (nad 10 ng/ml) nebo řidič způsobí nehodu, ublížení na zdraví či značnou škodu na cizím majetku, jedná se o trestný čin.

Ohrožení pod vlivem návykové látky. V tomto případě může být řidič potrestán peněžitým trestem, odnětím svobody, zákazem řízení v rozmezí do 10 let. K tomu logicky dostane sedm trestných bodů.