A je to tady: Ministr plánuje změnu protikuřáckého zákona

Dát si dnes v klidu cigaretu už není jen tak
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není to ještě ani tři měsíce, co je v platnosti protikuřácký zákon. Zatímco o jeho nedostatcích se zatím bavila jen široká veřejnost, teď se zdá, že se jimi konečně někdo bude zabývat. Návrh na úpravy přichází přímo z vlády.

Jestli je nějaký zákon, kolem kterého se vedly vášnivé debaty, pak je to jistě ten protikuřácký. Jeho schválení pobouřilo mnoho kuřáků a překvapivě i nekuřáků. Ale asi nejvíce ho řeší majitelé hospod a barů. "V létě to ještě jde, ale co budeme dělat v zimě, až se zavře zahrádka? Přicházíme o tržbu," rozčiloval se tehdy majitel benešovské hospody.

Změkčení zákonu

Teď se zdá, že se kuřákům i podnikatelům blýská na lepší časy. Ministr pro lidská práva Jan Chvojka chce protikuřácký zákon změkčit. „Narazil jsem na problém v restauraci, kde mají velkou pergolu. Nemůže se pod ní kouřit, protože jde o pevnou konstrukci. To jsme nedoladili a chci to změnit,“ vysvětluje ministr a přiznává tak, že se prostě něco nepovedlo. S návrhem chce Chvojka ale přijít až po říjnových volbách. Zákon pochází z dílny sociálnědemokratických ministrů zdravotnictví a tak bude muset jít proti některým svým spolustraníkům.

K vážení by stálo i zvážení kuřáren v nemocnicích, kde chodí lékaři i pacienti kouřit k hlavní bráně nebo za plot. Jinde si cigaretu nemohou dát.

Dáme si pivo na ulici?

Diskuze se vedou i nad pokutováním a vykazováním podnapilých návštěvníků hospod. I to bude předmětem k projednání. Stejně jako zavedení kuřáren do divadel, kin a dalších veřejných prostor „A za skutečně slabé a problematické místo zákona pokládám pokus říct, že hospodský zodpovídá za to, jestli nalije někomu, kdo posléze bude vykonávat činnost, při které nesmí být pod vlivem alkoholu,“ sděluje svůj názor člen ODS Marek Benda.

Klíčová slova: