Kolín pošle statisíce do rekonstrukce budovy městské policie

Budova MP v Kolíně nevypadá zrovna atraktivně
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Zastaralá služebna městské policie v Kutnohorské ulici se dočká rekonstrukce. Čeho se bude týkat a využijí vůbec příslušníci zákona změn za statisíce korun?

Kolínská policejní služebna chátrala každým dnem a velmi dlouho se s ní nic nedělalo. "Vypadá pořád jako z osmdesátých let, asi by to chtělo nějakou inovaci, aby lépe splývala se svým okolím," uvedl Jaromír Nový v jedné z facebookových diskuzí.

Město už minulý rok zařídilo opravy fasády, která byla konzultována i s památkovou péčí. Nyní navíc nově přichází na řadu také vnitřní úpravy, které jsou také hodně potřeba. Objekt městské policie má sice pěknou moderní přístavbu, ovšem stará budova se neupravovala dlouhá desetiletí.

Nevyhovující podmínky

Prostředí budovy je jednoduše mimo moderní dobu a není adekvátní jak pro občany, kteří tam přicházejí, tak i pro strážníky, kteří tam pracují na administraci a také tráví volný čas.

Stavební a elektrikářské práce jsou odhadovány na 850 000 Kč včetně DPH, cenu nábytku zatím neznáme.

“Každé pracovní prostředí ovlivňuje psychiku i výkonnost člověka. Lidé tráví většinu svého života v zastavěném prostoru, tedy pokud se jedná o osoby civilizované,” vysvětlila nám Helena Honkiszová, tisková mluvčí MP Kolín.

Honkiszová ale také uvedla, že hlavním prostředím pro strážníky je samozřejmě ulice a veřejný prostor, je každopádně ale také důležité, aby bylo také upraveno místo, které slouží k nezbytné a k neustále narůstající administrativě a je i místem k odpočinku.

Čeho se bude rekonstrukce týkat?

Jako nejdůležitější byla vyhodnocena úprava prostoru služebny, kuchyňky a denní místnosti pro strážníky, neboť se jedná o místo s nepřetržitým provozem a stávající technický stav je v tomto případě nevyhovující. Rovněž došlo ke zrušení oddělení pultu elektronické ochrany, jeho funkci plní operační důstojníci, je tedy vhodné prostor propojit a upravit.

Všude se dělají nové silno i slaboproudé rozvody, opravy omítek, podlah, výměny interiérových dveří, v jedné části pak nové podhledy, výmalby, pořízen bude i nový nábytek.

"Jedná se o modernizaci pracoviště strážníků MP, kdy samozřejmě využitelnost prostoru je 24 hodin denně, terénní práce MP je jen součástí celého komplexu zajištění bezpečnosti města, neméně důležitý je třeba dohled MP nad kamerovým systémem města a samotný dispečink MP," vysvětlil Michael Kašpar, 1. místostarosta města.

Na úpravy služebních prostor se obecně pracovníci městské policie moc těší, zlepší jim totiž podmínky pro činnost a výkon.