Neratovická riviéra: Kdy si konečně budeme lebedit u Labe?

Bude pláž oblázková, nebo písková?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Neratovická riviéra by měla vzniknout u řeky už příští rok. O tom, jak bude relaxační oblast vypadat, si mají rozhodnout ve městě sami. A že je z čeho vybírat!

 

V Neratovicích se rozhodli upravit břeh Labe mezi železničním mostem a jezem pro využití široké veřejnosti. Konkrétní podoba této odpočinkové zóny bude z velké části na výsledcích hlasování. 

"Zapojení obyvatel do rozhodovacích procesů o podobných veřejných věcech má přitom zpravidla pozitivní vliv," vysvětlila architektka Lucie Gumanová. "Vedlejším efektem je pocit sounáležitosti, nižší míra vandalství a větší zodpovědnost ke sdílenému prostoru." 

Na co se těšit určitě?

Náplavka vyčištěná od drnů a nahromaděné zeminy by měla sloužit jako přírodní pláž. Osou nově upravené lokality povede zpevněný štěrkový chodník. Podél něj umístí nové lavičky, piknikové stoly s lavicemi a odpadkovými koši. V plánu je i venkovní posilovna pro dospělé a zábavná herní sestava pro děti. O tom, jakou podobu tyto plány nabudou, se zatím hlasuje, takže o ceně se zatím nedá moc spekulovat. 

Co si vybrat?

Možností je na jednom hektaru opravdu hodně. "Mně by se líbila více písečná pláž, ty oblázkové ráda nemám. Psům bych pobíhání klidně dovolila, pokud nekoušou. Ty, co koušou, bych naopak vykázala ven," směje se u dotazníku studentka Jana Pánková. "Pít alkohol by se určitě mělo dovolit a dětem bych postavila tu dřevěnou loďku. Ta vypadá pěkně. Taky se mi líbí ten projekt, jak se na chodník malují různé hry pro děti, ne jen panák. To jim asi napíšu jako můj nápad," dodává studentka z Neratovic. 

"Na co nebudou peníze letos, může být postupně vylepšováno v příštích letech. Pro náš záměr jsme již získali souhlas Povodí Labe, které je vlastníkem pozemku," vysvětluje stav projektu mluvčí Neratovic Jiřina Kovářová.