Obří sportovní areál v Říčanech: Stát bude 46 milionů, co všechno nabídne?

Takto by měl vypadat skatepark. A co další prvky areálu? Podívejte se dál...
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Bude velké, víceúčelové a moderní. Říčany se pustily do největší investiční akce letošního roku. Za multifunkční sportoviště zaplatí 46 milionů korun, část by mohla pokrýt dotace od ministerstva školství. Areál bude využívat škola, ale i veřejnost a sportovní kluby či organizace. Co všechno tedy bude k dispozici?

V Říčanech bude postupně vybudováno fotbalové hřiště s umělou trávou, atletický ovál včetně sektoru pro skoky a hody, venkovní tribuna, pumptrack, skatepark, víceúčelové hřiště, dětské hřiště, workout fitness, parkour a lezecká stěna. Samozřejmostí jsou i nová parkovací místa. Pokud vše klapne, 20 milionů zaplatí stát formou dotace a hotovo by mělo být do konce školního roku 2017/2018.

Strach prý není na místě

Areál se bude rozkládat za školou U Říčanského lesa na ploše 1,5 hektaru. "Jednáme i s lidmi v přímém okolí. Chápu, že se obávají hluku a zvýšené dopravy. Nicméně budeme se snažit veškeré tyto vlivy snižovat, zvolené technologie jsou myslím odpovědně vybrány. Skatepark nebude z dunivé překližky jako před časem na hřišti Strašínská, půjde o betonovou zapuštěnou stavbu, která bude navíc krytá terénní vlnou a šatnami," vysvětluje starosta Říčan Vladimír Kořen.

Atletický ovál v délce 250 metrů s průměrem oválu 23 metrů bude mít čtyři dráhy na oválu a šest na rovince. Součástí atletické rovinky bude sektor skoku dalekého, který je umístěn na konci atletické rovinky. Nebude chybět ani sektor pro skok vysoký a vrh koulí.

Vše ale odstartuje stavba fotbalového hřiště o rozměrech 60x40 metrů, to má být hotové ještě letos a jeho součástí je "zimní" zastřešení. Umístěno bude uprostřed čtvrtkilometrového atletického oválu se sektory pro skoky a hody do dálky. Myslí se však i na ne úplně rozšířené sporty. Své místo zde budou mít například bikeři, kteří si užijí jízdu na vlnách a klopených zatáčkách na 141 metrů dlouhém okruhu.

Vyžití bude velké

Prostor pro zdokonalení technických i jízdních dovedností na kole poskytne i kratší 36 metrů dlouhý uzavřený okruh určený mladším dětem i na odstrkovadlech. Autorem projektu pumptrackových okruhů je jeden z nejvetších odborníků na tyto projekty Michal Severa. Stavět se bude také hřiště na basketbal, volejbal, počítá se se skateparkem nebo hřištěm na malou kopanou. Celý areál se také nově oplotí. 

V závěrečné etapě pak vznikne pět posilovacích míst, parkour a lezecká stěna s vnitřní konstrukcí z ocelových lehčených profilů v žárově zinkované úpravě. Stěna bude opláštěna přesně spásovanými laminátovými panely, které by měly co nejvíce připomínat skutečnou skálu.

Půdorys lezecké stěny je nepravidelného obdélníkového tvaru rozměru 8,1x3,1 metru. Výška stěny se plánuje 10,3 metru. Je jasné, že až se celý areál dokončí, půjde o jeden z nejmodernějších svého druhu v celém Středočeském kraji.