Obyvatelé kraje mají pomalý internet. Kdy se to bude řešit a jak?

Rychlý internet je nejen základem pro sledování on-line vysílání, ale i pro úřady
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Středočeského kraje jsou téměř odříznutí od světa. Tedy toho virtuálního. Poslat mail nebo si prohlížet webové stránky, to by ještě šlo, ale nahrávat větší objem dat nebo sledovat on-line vysílání, to už je problém. Kdo to bude řešit?


 

Kraj má mizerné pokrytí vysokorychlostním internetem. To omezuje nejen uživatele z řad obyvatel regionu, ale také obce či instituce a v neposlední řadě i podnikatele. Na nedostatek upozornilo Středočeské inovační centrum (SIC) a kvůli problému se už dokonce sešli starostové, aby trable řešili.

"Přestože má Středočeský kraj 242 poskytovatelů internetu, neznamená to, že všichni jeho obyvatelé mají k dispozici dobré internetové připojení. Právě opak je pravdou," říká ředitelka Středočeského inovačního centra Rut Bízková. "Ze zkušeností a mapování terénu víme, že připojení je dostačující na poslání e-mailu, ale pro sledování online vysílání nebo přeposílání velkého objemu dat už nestačí. To komplikuje například pracovní uplatnění v malých obcích nebo rozvoj firem. Potřebná rychlost přenosu je 100 Mb/s," dodává.

Jak a proč zavádět "chytrá" řešení?

Nezbytné pro zavedení vysokorychlostního internetu je podle inovačního centra vybudování kvalitní infrastruktury, potřebné jsou zejména optické kabely. Rozšíření brání zejména nefinanční bariéry, spojené se stavebním řízením a nedostatečným zmapováním situace v dané lokalitě.

"Obce, města, ale i kraj by měly umožnit použití vlastních pozemků a nemovitostí k vybudování této infrastruktury, pokud možno bezúplatně. Pokud by budovatelé sítí dokázali uzavírat se starosty lepší dohody, užitek by z toho dlouhodobě měli především samotní obyvatelé měst a obcí, ale také podnikatelé a firmy. To může roztočit spirálu digitalizace správným směrem a na pomyslnou, ne sněhovou, ale digitální kouli se budou nabalovat rozličné aktivity vedoucí k vyšší konkurenceschopnosti kraje a zlepšení života na středočeském venkově," říká radní pro regionální rozvoj Středočeského kraje a starosta Dolních Břežan Věslav Michalik.

Vysokorychlostní internet postrádají dost i úředníci ve městech i obcích. Přeci jen veškerá agenda je na síti a tomu odpovídá při pomalém připojení rychlost vyřizování různých věcí. Podnikatelé si zase stěžují na padání zahlcených systémů, a tím pádem pomalé odezvy.

Středočeské inovační centrum (SIC) zastává pozici iniciátora a koordinátora tvorby nástrojů pro podporu výzkumu, vývoje a inovací na území Středočeského kraje. Pomáhá utvářet partnerství a navazovat nové spolupráce mezi podnikatelskou a akademickou sférou. Přispívá k růstu a rozvoji zejména malých a středních inovačních firem.

O vysokorychlostní internet by měli zájem i v Sedlčanech. "V tuto chvíli máme ve městě standardní připojení. Ale je zřejmé, že digitalizace společnosti vyžaduje jeho větší kapacitu i rychlost. Pro Sedlčany bych tedy zavedení například optických kabelů určitě podpořil,"  říká starosta města Jiří Burian a věří, že tím zlepší život obyvatelům města.

Co brzdí rozvoj internetu?

Prvním impulsem, jak vzbudit zájem o kvalitní vysokorychlostní připojení u starostů středočeských obcí a měst, byla právě zmíněná konference Rychlý internet pro Středočeský kraj.

Účastníci přiblížili, s jakými bariérami se středočeští starostové potýkají a co by potřebovali k tomu, aby mohli naplno využít nové možnosti digitalizace. Jestli to k něčemu bylo, ukáže až čas.