Lidé se mohou zapojit do celonárodní sbírky. Jak pomoci těm, kteří nemají na jídlo?

Češi mohou tuto sobotu už popáté v rámci Národní potravinové sbírky pomoci lidem. Podívejte se, v čem pomoc spočívá
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Češi mohou tuto sobotu už popáté v rámci Národní potravinové sbírky přispět jídlem a drogistickým zbožím lidem, kteří trpí nedostatkem peněz. Přitom průměrně vyhodíme ročně potraviny za tisíce korun.

Do celonárodní sbírky se zapojí 750 prodejen po celé České republice. Potraviny pomohou například seniorům, matkám samoživitelkám a dostane se i na klienty azylových domů.

Do letošního 5. ročníku Národní potravinové sbírky, kterou organizuje Byznys pro společnost ve spolupráci s Českou federací potravinových bank, Armádou spásy, NADĚJÍ a Charitou Česká republika, se chystá 750 obchodů (395 obchodů partnerských řetězců, 355 prodejen drogerií).

Co je hlavním smyslem sbírky?

Hlavním posláním sbírky je podat pomocnou ruku těm, kteří trpí nedostatkem jídla, a zároveň upozornit na to, v jaké míře jídlem plýtváme. "Hlad totiž není bohužel ani u nás abstraktní pojem – podle kvalifikovaných odhadů žije u nás na hranici chudoby nebo sociálního vyloučení téměř 1,5 milionu lidí. Z posledních průzkumů agentury Ipsos také vyplývá, že až 40 procent Čechů vyhodí jídlo několikrát do měsíce, za rok je to v průměru na osobu 115 kilogramů, tedy v přepočtu až 20 tisíc korun," vysvětluje Věra Dvořáková z Farní charity Litomyšl.

Komu potravinová sbírka pomáhá?

Vybrané potraviny a drogistické zboží putuje do charitativních organizací poskytujících pomoc zejména seniorům, matkám samoživitelkám, pěstounským rodinám a dětem z dětských domovů, a to přímo ve městech a regionech, kde se sbírka koná. "Cesta darovaných potravin a drogerie je tak přímá a krátká a zakoupené jídlo a další věci pomáhají tam, kde chybějí a kde jsou potřeba. Darující veřejnost má prostřednictvím sbírky příležitost pomáhat přímo ve svém regionu, což je vždy ta nejlepší forma," dodala Věra Dvořáková.

Jak můžeme přispět do sbírky?

Národní potravinová sbírka se koná jednou ročně, pravidelně v listopadu. V den jejího konání mají lidé z celé České republiky možnost zakoupit trvanlivé potraviny a vybrané drogistické zboží a darovat je těm, kteří jsou na pokraji hmotné nouze, přímo v konkrétní prodejně. Organizátorům pomáhají partneři, kterými jsou přední prodejci potravin a drogistického zboží v České republice.

Jednou z příjemců potravinové pomoci je Jana, maminka čtyř dětí, která je momentálně na mateřské dovolené. Se svými dětmi žije v malém domku na vesnici. Rodina využívá Službu Sanace rodiny Farní charity Litomyšl, kdy společně s pracovnicí řeší četné problémy, se kterými se rodina potýká.

V začátku nebylo dát dětem co jíst, říká matka čtyř dětí

V začátcích spolupráce, kdy si rodina vyřizovala rodičovský příspěvek, trvalé bydliště a další potřebné dokumenty, byla potravinová pomoc pro rodinu velmi přínosná. Nyní ji paní Jana využívá jednou měsíčně a je za ni vděčná. "Nejdříve jsme pomoc využívali na začátku i na konci měsíce. Teď většinou jednou. Někdy to zvládneme i bez. Když si vzpomenu na tu první, byla jsem v takové nouzi, že nebylo co dát dětem jíst. A když poprvé přijel pracovník s igelitkou, bylo to jako zázrak. Máte rýži, máte těstoviny, můžete dát dítěti do ruky tatranku nebo jablko. Tenkrát, když přijel, tak se člověku podlomila kolena," vzpomíná matka.

Rodina podle Věry Dvořákové z Farní charity v současnosti řeší především finanční problémy zapříčiněné dluhy, které se nasčítaly z dřívějších let. "Nevím, čím bych to všechno vrátila zpátky. Vždycky jsem byla zvyklá dělat si vše sama, byla jsem nezávislá. Dneska bychom se bez této pomoci neobešli,“ říká matka, které národní sbírka pomohla a pomáhá.