Kolínská magistrála projde rekonstrukcí. Kruhové objezdy přijdou na řadu až příští rok

Masarykova ulice se bude rekonstruovat, kdy k tomu dojde?
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Rekonstrukce Masarykovy ulice v Kolíně je projektem, který chce alespoň zčásti realizovat město ještě v letošním roce. Jak moc to zasáhne do života obyvatel této lokality a kde by jim mělo vzniknout náhradní parkování?

Hlavní sídlištní kolínská Masarykova ulice dlouhodobě není v dobrém stavu, a proto se město rozhodlo, že ještě v letošním roce odstartuje celkově tříetapovou rekonstrukci. "Chceme co nejméně rekonstrukcí obtěžovat obyvatele a dělat ji po částech tak, aby byl provoz ovlivněn co nejméně," vysvětluje starosta města Vít Rakušan.

První fáze již příští týden

Začátek investiční akce odstartuje již 14. listopadu a měl by trvat jeden měsíc. Stavební práce by se měly realizovat v úseku mezi ulicemi Benešova a Tyršova, přičemž město bude mít snahu na tom, aby zůstaly v provozu oba kruhové objezdy, a to ten mezi Benešovou a Masarykovou ulicí a také ten, který se nachází na křižovatce mezi ulicemi Tyršovou, Rimavské Soboty a Masarykovou.

Opravovat by se měla pouze tato část komunikace, a to včetně narovnání obrubníků a komplexní opravy, která by ale neměla stěžovat život místním obyvatelům.

Všechny tři části by měly znamenat pro město náklady ve výši okolo 20 milionů korun. Očekává se, že všechny tři etapy rekonstrukce budou hotovy do 31. 5. 2018, a to včetně kruhových objezdů.

Jedná se o provizorním parkovišti

Město se snaží uspět v jednání s firmou Kaufland, aby umožnilo parkovat obyvatelům před jejich obchodním domem v nočních hodinách. "Danému subjektu chceme v případě podobnou službu vykompenzovat," vysvětlil Rakušan s tím, že se město snaží zajistit, aby byl diskomfort pro obyvatele co nejmenší.

Hlavní městské silnice jsou již opraveny

Město v rámci Masarykovy ulice dokončí opravy všech hlavních silnic v Kolíně. Hotovo je v Benešově ulici, čímž se dostalo k opravě průtahu na město, hotovo je také na Zálabí, přičemž je opravena Ovčárecká ulice, Veltrubská je již vyfrézována a Zálabí tak čeká pouze rekonstrukce Třídvorské ulice, která se bude realizovat v následujícím roce. "Hlavní tepny jsou hotovy, o tom se dlouhodobě mluvilo, ovšem ne tak úplně se to realizovalo," podotkl starosta města.

Okolo rekonstrukce Masarykovy ulice se řešily také prokreslené panely na vozovce. Město přemýšlelo o tom, že nechá všechny panely vybourat, to by ale bylo velmi nákladné a také termínově delší, domluvili se proto se zhotovitelem zakázky, firmou Strabag, na jiném postupu. "Na panely bude dána geomříž a vyztuží se aramidovými vlákny, to by mělo zajistit, aby se panely již na vozovku neprokreslovaly," vysvětluje místostarosta Michael Kašpar. Podobnou cestou se zatím v Kolíně žádná rekonstrukce neřešila a uvidí se tak po letech, zda bude opravdu efektivní. Měla by vzniknout jedna litá vrstva.

Kruhové objezdy až po Novém roce

K podobnému řešení rekonstrukce město dospělo díky momentálnímu nevyzpytatelnému počasí a minimu času do zimy. K tomu všemu se navíc pod kruhovými objezdy budou vybourávat panely. "Když se podíváte na kruhové objezdy v této lokalitě, tak je tam 40-50 cm hlíny, pod tím asfalt, díky čemuž se tu nemůže zalévat; a jelikož tak nemají přirozený vsak, tak se sem mohou vysazovat pouze suchomilné rostliny," vysvětluje Kašpar.

Po vybourání by mělo dojít k přirozenému propojení se zemí a vzniknout by tak měl i přirozený vsak, proto se vybourává právě podložní betonová vrstva.