Kolín odložil složitou rekonstrukci Třídvorské na jaro. Řidiče čeká překvapení

Proč se vlastně bude Třídvorská ulice rekonstruovat až příští rok? Odpovědi najdete v naší fotogalerii
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Letos v Kolíně proběhly rozsáhlé opravy frekventovaných ulic Ovčárecké a Veltrubské. V plánu byla také rekonstrukce Třídvorské ulice, ovšem od té se nakonec upustilo. Proč se přesunula až na příští jaro a jaké jsou kolem ní obavy?

Problémem v rámci plánované rekonstrukce je fakt, že se musí dělat za provozu. Neexistují totiž objízdné trasy, které by umožnily kompletní uzavírku Třídvorské ulice, což třeba v případě projektů okolo Ovčárecké a Veltrubské ulice možné bylo. Realizace tak proběhne za jednosměrného provozu, který bude řízen mobilními semafory.

Posun na jaro má své důvody

Možná by bylo nasnadě pohrávat si s myšlenkou, že posun na příští rok je z důvodu klimatických podmínek. "Hlavní příčinou je časovost prací Vodohospodářského sdružení Kolín, které s ohledem na uzavírku Veltrubské zahájí slibovanou rekonstrukci ulice nikoli na podzim, ale až na jaře roku 2018," vysvětlil nám místostarosta města Tomáš Růžička.

Oprava povrchu silnice se bude týkat úseku dlouhého 1,7 km od křižovatky s Ovčáreckou ulicí u bývalé Soji až po značky začátek/konec Kolína, které značí výjezd z města.

Město Kolín ihned po realizaci prvního kopu začne kompletní a technicky mimořádně náročnou rekonstrukci kanalizace. Jelikož práce začnou se zpožděním, tak to ve skutečnosti znamená, že jen práce na vodovodu a kanalizaci se mohou protáhnout až do poloviny srpna 2018. Přesný termín rozhodnou klimatické podmínky zejména v jarních měsících.

Nový kruhový objezd

Úvahy o kruhém objezdu v této lokalitě nejsou žádným tajemstvím, pro mnohé bylo ale překvapením, když vyšlo na povrch, že se skutečně budou realizovat už po Novém roce. "Potřeba rekonstrukce na okružní křižovatku se historicky táhne již od roku 2012, kdy se na této přestavbě shodli zástupci odboru dopravy města, odboru dopravy kraje, dopravní policie a města," podotýká Růžička.

Město mělo informace, že okružní křižovatku projektují, ale nakonec se ukázalo, že to není pravda. Po dohodě se tak začaly prověřovat vlastnické vztahy a výsledek se zaslal do Prahy. Poslední jednání na odboru dopravy pak přineslo zásadní posun.

Kolín nakonec bude realizovat posunutí spojné šachty kanalizace v místě křižovatky a projektově si zpracuje umístění předpokládaného přechodu přímo do projektu na cyklostezku v Třídvorské ulici.

Vzhledem k šikmosti křižujících místních komunikací je okružní křižovatka pracovně projektantem navržena s elipsovitým tvarem o vnějších rozměrech 26 a 45 metrů a bude mít minimální zábor do sousedních ploch. Navrch se ale ještě bude prověřovat vzhledem k průjezdnosti nákladních vozidel a autobusů.

"V podstatě souhra okolností posunu počátku rekonstrukce vodovodního řadu, která se zdržela i díky uzavírce Veltrubské ulice, nám tak otevřela možnost přeměny diskutované a nepříjemné křižovatky na Zálabí na křižovatku okružní," uvedl místostarosta města a z jeho slov plyne, že odložení rekonstrukce nakonec přinese značné výhody pro celý projekt.

Financování kruhové křižovatky by mohlo proběhnout formou dotace, o kterou žádá investor projektu Krajská správa a údržba silnic. Proběhnout by měla z Integrovaného regionálního operačního systému. Pokud se v tomto ohledu uspěje, začne se pracovat na přípravných pracích na podzim 2018, samotná rekonstrukce se pak očekává na jaře 2019.

Růžička si od podobného projektu slibuje lepší plynulost dopravy. Finálním povrchem má být navíc tichý asfalt, což přispěje ke snížení hlukové zátěže.