Kolínské gymnázium nedostane jen novou fasádu, okolí by mělo lákat k odpočinku

Takhle smutný pohled momentálně fasády kolínského gymnázia nabízejí
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Počítá se totiž také se zušlechtěním parku, který je atraktivní nejen díky soše T. G. Masaryka. Jak moc nákladné nakonec restaurování bude a kdy konečně odstartuje?

Nejen samotní obyvatelé a také pamětníci, ale i pouhý kolemjdoucí musí být při pohledu na současný stav kolínského gymnázia poměrně smutný. Historicky cenná stavba má totiž fasádu ve značně opotřebovaném stavu. Tmavá budova s oprýskanými stěnami totiž bezesporu neláká k tomu, aby u ní někdo zastavil nebo ještě navíc si třeba udělal fotku a někde se s ní pochlubil.

Něco podobného ale nevidí pouze "obyčejní lidé", ale přehled o tom má i radnice. Ta už má zpracovaný projekt na revitalizaci fasády, přičemž o samotnou realizaci prací na obnově se postará firma Masák a Part, která se též brzy vrhne do revitalizace kolínského chrámu sv. Bartoloměje, což je mimochodem vůbec největší investiční akce města v tomto roce.

Neprokouknou pouze fasády

Veškeré práce s fasádami by měly odstartovat na jaře, nyní město ještě dohledává dobové fotografie, aby bylo možné vytvořit co možná nejvíce autentickou podobu fasád. Snaha probíhá hlavně přes sociální sítě, zejména pak přes Facebook.

"Vše připravujeme a konzultujeme s památkáři. Byť se nejedná o památkově chráněnou budovu, tak si to bezesporu zaslouží," uvědomuje si místostarosta Michael Kašpar zjevnou cennost stavby kolínského gymnázia.

Gymnázium Kolín sídlí v bývalé budově Obchodní akademie z roku 1924. Budovu v klasicizujícím stylu na základě soutěže postavili Kotěrovižáci, architekti Jan Mayer a Vilém Kvasnička. Gymnázium v této budově sídlí od roku 1953, kdy došlo k výměně budov mezi oběma školami.

Oproti předchozím plánům se ale nakonec stavební práce budou týkat i odvodu vody, přičemž v tomto ohledu hlavně svodů a také důležitého napojení do dešťové kanalizace. Rekonstruovat se bude také i celý plot, který je momentálně ve velmi špatném stavu a něco podobného potřebuje jako sůl.

Úzkou spojitost s budovou má také parčík, jenž momentálně vykazuje stav, který nepřináší atraktivitu a nevytváří v návštěvnících dojem, že je tím místem, kde by si třeba mohli přečíst oblíbenou knížku nebo posvačit. Park mezi gymnáziem a Žižkovou ulicí má přitom zajímavý potenciál, je v něm umístěna také atraktivní socha T. G. Masaryka.

"Chceme tu vyměnit chodníky, mobiliář a také realizovat zejména parkové a sadové úpravy. Obecně je cílem, aby se park vrátil do vizuálu první poloviny 20. století. Momentálně pracujeme na projektu, který chceme mít hotový do konce roku, následně se bude soutěžit firma a po Novém roce na jaře plánujeme začátek stavebních prací," popisuje Kašpar harmonogram.

Obecně je cílem vytvořit atraktivnější místo, které bude vybízet k využívání a odpočinku. Celková investice v tomto případě ještě nemá přesná čísla. Známé jsou pouze finanční prostředky, které se investují do samotného projektu restaurování fasád. Projektantská cena je v tomto případě okolo deseti milionů korun.