Města se připravují na oslavy vánočních svátků. Za výzdobu utratí i stovky tisíc korun

Za co utratí města statisíce na vánoční výzdoby? Někde si vystačí se stávající výzdobou, jinde dokupují stánky
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Všude už na nás  číhají vánoční ozdoby a symboly Vánoc. Města a obce pomalu instalují vánoční výzdobu. Na kolik peněz tak vyjdou Vánoce, respektive výzdoba, jsme se zeptali na radnicích několika měst. Okresní města utratí stovky tisíc, ty menší maximálně desítky tisíc korun. Co je nejdražší na vánoční výzdobě?

Náklady na vánoční výzdobu například v Berouně se podle mluvčí radnice Petry Liškové budou pohybovat přes 500 tisíc korun. Město totiž investuje do nákupu nových boudiček a do rozšíření výzdoby.

Město rozšíří tržiště

"V letošním roce dojde k rozšíření vánočního tržiště o šest nových boudiček. Celkem bude na tržišti deset boudiček. Dále plánujeme rozšíření vánoční výzdoby do dalších částí města. Dokoupili jsme proto vánoční světýlka a ozdoby na lampy veřejného osvětlení. V dřevěném betlému na Husově náměstí letos přibude další postavička, a to anděl. Na špičce vánočního stromu bude nová hvězda. Novinky připravujeme i pro adventní program na Husově náměstí. Jeho součástí bude letos navíc dětský kolotoč a živý betlém," upřesnila Petra Lišková.

Příbram letos investuje do vánoční výzdoby ještě více. Celkem to bude 675 tisíc korun. Přes 400 tisíc korun jde z této částky na nákup nové výzdoby a vybavení, jako jsou například stánky a osmiúhelníkový altán na náměstí 17. listopadu. Ozdoby a vybavení se pochopitelně využijí i v dalších letech.

V sobotu 9. 12. se bude konat v malé hale zimního stadionu v Příbrami také Bruslení s Mikulášem. Děti se můžou těšit na Mikuláše, čerta a anděla na bruslích, hudbu, osvětlení a jak to tak bývá, dojde i na dobroty od štědrého Mikuláše.
Vstup pro děti do 130 cm je zdarma, ostatní zaplatí běžné vstupné 30 Kč.

Trhy budou na obou náměstích

Vánoční strom, jako symbol zahájení adventu, se v Příbrami slavnostně rozsvítí v sobotu 2. prosince. Do přípravy letošního předvánočního programu se jako každoročně zapojilo kromě města mnoho kulturních institucí a vybrat by si měl opravdu každý.

Hned po zahájení adventu budou v pondělí 4. prosince otevřeny vánoční trhy, které se pak denně návštěvníkům otevřou až do 21. prosince. Změna oproti minulému roku je v tom, že trhy budou probíhat nejen na náměstí 17. listopadu, kde budou od pátku do neděle, ale i na náměstí TGM od pondělí do čtvrtka.

V Příbrami nebude chybět ani Peklo

Mikuláš, čerti a andělé si v neděli 3. prosince dají sraz v Pekle v areálu Nového rybníka. Bude to poprvé, kdy tento prostor ožije i v zimě. Odvážní se dostanou čertovskou stezkou přímo k Peklu s kouřícím kotlem s voňavou polévkou a v Ráji zase děti čeká Mikulášovo posouzení, kdo byl hodný a kdo ne.

Součástí zábavního odpoledne a podvečera budou hry, soutěže a pyrotechnická show a příchod tmy prosvětlí slavnostně nasvícený vánoční strom. Chybět nebude ani Ježíškova pošta. Na náměstí 17. listopadu bude opět instalována speciální červená schránka na dopisy pro Ježíška, do které mohou děti vhodit svůj dopis.

V Kladně uvažují nad výzdobou platanů

Kladenská radnice v letošním roce nepřipravuje žádné mimořádné investice. "Ve vánoční výzdobě našeho města jsme provedli malé změny, které ale nijak nezatížily městský rozpočet. Díky revitalizaci tříd Vítězná a ČSA jsme původní výzdobu ze starých lamp, které vyměňujeme za nové, rozmístili v ulicích Kleinerova, C. Boudy a J. Kociána. Uvažujeme nad možností výzdoby nových platanů na bulváru tříd Vítězná a ČSA, zde ale ještě posuzujeme, zda mladé platany osvětlíme letos. Proto nelze odhadnout, na kolik by případné osvětlení nových platanů vyšlo," říká primátor Milan Volf. I k výzdobě vánoční vesničky na náměstí Starosty Pavla využije město dekorace z minulých let.

Novinkou pro letošní rok bude rozsvícení Pohádkového vánočního stromu v pátek 1. prosince. Slavnostnímu rozsvícení bude předcházet od 17 hodin koncert Lucie Bílé v kostele Nanebevzetí Panny Marie. Lucie Bílá také spolu s kladenským primátorem Milanem Volfem zahájí Kladenské Vánoce a v 18.30 rozsvítí Pohádkový vánoční strom splněných přání, který je tradičně ověšený přáníčky dětí z dětských domovů v Kladně a okolí.

Město chystá i překvapení

"Zájemci z řad návštěvníků si přáníčko utrhnou, koupí v něm ukryté přání a my ho poté doručíme do dětského domova tak, aby dárky děti našly na Štědrý den pod vánočním stromečkem. Vánoční setkání s rozsvícením stromu se uskuteční i v městské části Rozdělov.

Částečnou změnou projde Ježíškova dílna. Pro návštěvníky Kladenských Vánoc jsme přichystali  i další malá překvapení, ale jak už vyplývá ze slova překvapení, necháme si je na moment, kdy je odhalíme," napíná primátor.

Klíčová slova: