"Mikuláš" odhalil nelegálně zaměstnané cizince. Pětadvacet z nich musí opustit zemi

Zátah cizinecké policie v regionu odhalil nelegálně zaměstnané cizince. Jeden měl dokonce falešný občanský průkaz Rumunska
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Na území Středočeského kraje pracuje mnoho cizinců v různých firmách, v různých oborech. To by bylo v pořádku, ale řada z nich je v Česku nelegálně nebo nemá pracovní povolení. Co všechno odhalil zátah cizinecké policie s názvem Mikuláš?

Policejní akce se uskutečnila na území tří okresů, na Příbramsku, Praze-západ a Berounsku. Zátah byl zaměřen zejména na aktuální migrační a bezpečnostní situaci na teritoriu Středočeského kraje, na odhalování nelegálního pobytu cizinců, na odhalování padělaných dokladů a zaměstnání cizinců bez povolení Úřadu práce.

Pětadvacet cizinců musí domů

"Akce proběhla ve spolupráci s Oblastním inspektorátem práce a Obecní policií ve Velkých Přílepech. Bylo zkontrolováno celkem deset objektů a 46 osob, z toho 40 cizinců," upřesnila Michaela Nováková z územního odboru kladenské policie. Že má kontrola za cíl případně odhalit nelegálně zaměstnávané osoby cizí státní příslušnosti, se nakonec potvrdilo. Z kontrolovaného počtu lidí jich 25 bude muset naši zemi opustit. Policie s nimi zahájila správní řízení ve věci správního vyhoštění. Důvodem je to, že byli zaměstnáni bez potřebného povolení Úřadu práce.

Služba cizinecké policie je vysoce specializovanou složkou Policie České republiky, která plní úkoly související s odhalováním nelegální migrace, uplatňováním represivních opatření vůči cizincům zdržujícím se na území České republiky.

Nejlépe se falšují rumunské občanky

Podle policejní mluvčí Michaeli Novákové byly také uděleny tři blokové pokuty ve výši 6 000 korun a odhalen byl i trestný čin. "S jedním cizincem byly zahájení úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměňování veřejné listiny," přiblížila Nováková s tím, že policisté při kontrole odhalili zfalšovaný občanský průkaz Rumunska. Rumunské doklady jsou podle policie mezi padělateli oblíbené. Dají se prý nejsnáze napodobit ze všech dokladů zemí Evropské unie. S cizincem byly zahájení úkony trestního řízení ve věci podezření ze spáchání přečinu padělání a pozměňování veřejné listiny.

"V podobných akcích budou policisté odboru cizinecké policie Krajského ředitelství policie Středočeského kraje samozřejmě pokračovat i v následujícím období,“ dodala policistka s tím, že kontroly se zaměřují například na stavby, potravinářské provozy, sklady či firmy zabývající se doručováním zboží.