Pražská záchranka je nejstarší v Evropě. Životy zachraňuje už 160 let

Technika dnešních záchranářů. Jak to ale bylo dříve? Podívejte se do historie
Zobrazit fotogalerii (8)
 

"Ochrániti, co jest ochrany hodno, zachrániti v každém druhu nebezpečí jak životy lidské, tak i majetek spoluobčanů dobrovolně, neohroženě a nezištně." Tak znělo heslo Pražského dobrovolného sboru ochranného, který vznikl 8. prosince 1857. Prvních 36 členů sboru položilo základy dnešní Zdravotnické záchranné služby hl. m. Prahy, která si tak v těchto dnech připomíná už 160 let od svého vzniku.

Záchranáři a lékaři pražské záchranky uskuteční za rok přes 120 000 výjezdů, při kterých ošetří na 112 000 pacientů. Operátorky denně přijmou okolo 600 volání na tísňové linky. U případů s nejvyšší naléhavostí jsou posádky na místě do 8 minut a v 95 procentech případů dorazí k pacientovi do 15 minut. Podle instrukcí operátorek po telefonu nebo v péči posádek se ročně narodí 60 dětí.

"Naším trvalým cílem je zajišťovat přednemocniční neodkladnou péči v co nejvyšší kvalitě, v co nejkratším čase a zároveň udržovat na vysoké úrovni naši krizovou připravenost pro mimořádné události s vysokým počtem zraněných," tvrdí Petr Kolouch, ředitel ZZS HMP.

Pro veřejnost bude v sobotu 9. prosince od 9.00 do 16.00 v Kongresovém centru na Vyšehradě otevřena výstava mapující uplynulých 160 let a současnost pražské záchranky. K vidění budou historické i aktuálně využívané vozy či zdravotnické vybavení. Návštěvníci si budou moci také vyzkoušet práci dispečera nebo si při praktických ukázkách osvěží své znalosti první pomoci.

Vozy pražské záchranky najezdí ročně 2,5 milionu kilometrů a jejich průběžná obměna je zásadní pro udržení kvality a bezpečnosti poskytované péče. Každý rok by tak měla záchranka koupit 15 nových sanitek. Potřeba navyšování personálu i základen souvisí také se současným vytížením výjezdových skupin a zhoršující se průjezdností některých částí Prahy.

Záchranka má nyní v hlavním městě 20 výjezdových základen. V následujícím roce plánuje otevřít další v ulici Průběžná v Praze 10. Do roku 2021 by mělo být základen 25. Počítá se s takovými stavebními úpravami (oddělené toalety či šatny), aby na nových či rekonstruovaných základnách mohly sloužit také záchranářky, které jsou součástí dvoučlenných posádek v Praze od roku 2016.

"V roce 2021 by měla mít záchranka 80 moderních sanitek, jejichž stáří nebude vyšší než šest let a nebudou mít najeto více než 300 000 kilometrů." V letošním roce zahájila záchranná služba přechod na elektronickou zdravotnickou dokumentaci (EZD). Záznam o výjezdu zdravotníci nově vyplňují místo do papírového formuláře na tabletu s klávesnicí, čímž odpadá nutnost údaje přepisovat na počítači.

O obyvatele metropole se stará:

  • 214 zdravotnických záchranářů
  • 92 řidičů vozidla ZZS
  • 86 technicko-hospodářských pracovníků
  • 40 operátorek zdravotnického operačního střediska
  • 33 lékařů
  • 13 dělníků

Největší události pražské záchranky

2002 - Povodně na Vltavě: Operátoři tísňové linky řešili až 1 000 telefonátů za 24 hodin. Záchranáři evakuovali mimo jiné Nemocnici na Františku, několik sociálních zařízení a kvůli vodě opustili i některé své základny. V ČR zemřelo 17 osob.

Operátoři Zdravotnického operačního střediska vyřídí denně v průměru 600 volání na tísňové linky a zhruba stejné množství dalších hovorů a radiových relací. Dvě třetiny hovorů připadají na denní směnu. Za rok operátor zvedne a položí sluchátko v průměru 40 320krát.

1995 - Požár hotelu Olympik: Oheň se rozšířil z 11. patra hotelu a způsobil smrt 8 osob a zranil 34 lidí. Zachránit se podařilo přes 100 osob, letečtí záchranáři evakuovali hosty i ze střechy hotelu.

1990 - Teroristický útok: Výbuch amatérsky sestrojené bomby s nasekaným železem zranil na Staroměstském náměstí 18 lidí.

1982 – Nehoda tramvaje linky 26: Vykolejení tramvaje na Špejcharu způsobilo nejtragičtější nehodu v historii pražské MHD. Zemřelo 7 osob a 55 utrpělo zranění.

1975 – Pád dopravního letadla: Havárie dopravního letadla v Suchdole si vyžádala 79 obětí. Během 32 minut od přijetí výzvy zdravotníci ošetřili a transportovali 52 zraněných.