Problém všech měst: Špatné parkování může zhatit záchranu života, podívejte na fotky

Průjezd technikou v Sedlčanech. Jak jsou na tom další města? Podívejte se
Zobrazit fotogalerii (11)
 

Když parkujete svoje vozidlo v těsných městských uličkách, pomýšlíte na to, že tudy třeba za pár minut bude muset projet hasičský vůz nebo záchranka? Podívejte se do fotogalerie, jak těžké je někdy pro hasiče dostat se k místu požáru.

Parkování aut. To je věčné téma a rozhodně nejde jen o to, že je málo parkovacích míst, ale problém je ještě jinde.

Zamysleli jste se někdy nad tím, když ulicí pojedou hasiči, zda budou mít dostatek místa, aby projeli kolem vašeho auta? Tenhle problém řeší každé okresní město každoročně a pokud bude vaše auto skutečnou překážkou pro průjezd vozidel integrovaného záchranného systému, může se klidně stát, že ho najdete v poněkud jiné poloze, nežli jste zaparkovali. Pro záchranu majetku a zvláště života mají třeba hasiči možnost auto odstranit z ulice, aby mohli zasahovat.

Hasiči v kraji testovali průjezdnost ulicemi

Hasičský záchranný sbor Středočeského kraje ale preventivně situací řeší a upozorňuje na tyto nedostatky s průjezdností ulic neustále.

Tentokrát se hasiči z kraje rozhodli, že v rámci prevence otestují průjezdnost některých sídlišť nebo jinak hustěji osídlených oblastí, ve kterých měly v minulosti jednotky požární ochrany komplikace při cestě k zásahu. "Vzhledem k tomu, že v polovině října stále ještě dost lidí vyjíždí na víkendové pobyty a výlety, rozhodl se středočeský sbor uspořádat testovací jízdy v předvečer Dne požární bezpečnosti, to znamená ve čtvrtek po 17. hodině, kdy už by převážná část obyvatel sídlišť mohla být ve svých domovech," přiblížil Ladislav Holomčík, mluvčí středočeských hasičů.

Smyslem akce, ke které se přihlásilo všech 32 středočeských stanic, bylo nejen projet vytipované lokality ve svém hasebním obvodu, ale z provedeného průzkumu pořídit i dokumentaci. Ta by měla být podkladem pro kroky k nápravě, například pro jednání s vedením jednotlivých měst a obcí, se zástupci bytových družstev, společenství vlastnických jednotek a podobně, aby se v rámci možností podařilo rozšířit komunikace, zvětšit počty parkovacích míst nebo upravit způsob parkování (podélné, šikmé, kolmé).

Vzorově zaparkovaná auta dostala děkovnou kartičku

"Hasiči se na vybraných místech v sídlištích zaměřili i na "kuriózně" zaparkovaná auta a na kontrolu nástupních ploch pro požární techniku. Mnozí lidé totiž při parkování svých vozidel zapomínají na skutečnost, že především výšková technika (žebříky, plošiny) potřebuje k bezpečnému ustavení i nezbytné místo pro vysunutí stabilizačních podpěr," upřesnil Holomčík.

Základním posláním HZS ČR je chránit životy a zdraví obyvatel a majetek před požáry a poskytovat účinnou pomoc při mimořádných událostech. HZS ČR plní úkoly v oblasti integrovaného záchranného systému, krizového řízení a požární ochrany.

Ve většině měst a obcí se kontrol průjezdnosti zúčastnili i zástupci radnic nebo obecních úřadů, hlídky Policie ČR a městští strážníci. Společně s hasiči umísťovali na špatně zaparkované vozy kartičky s informacemi, jaké následky může nevhodně odstavené vozidlo způsobit. Naopak vzorově zaparkovaná auta byla "odměněna" kartičkou děkovnou. Těch rozdali patrně nejvíc v Řevnicích, Stochově, Uhlířských Janovicích nebo třeba i ve Zruči nad Sázavou, kde inspekční cesty proběhly naprosto hladce.

Z celkového počtu 32 stanic HZS Středočeského kraje se kvůli aktuálním výjezdům k událostem nemohly akce zúčastnit jednotky z Ovčár na Kolínsku a Neratovic na Mělnicku. Kromě zmíněného se však rozmáhá ještě jeden nešvar.

Někteří řidiči totiž s hasiči "závodí", což může být velký problém. "Víte, co to je zastavit hasičské auto? Opravdu to není o pár metrech. Tihle lidé riskují jak své životy, tak těch lidí, za kterými třeba jedeme," přiblížil Martin Jurkovec, velitel dobřichovických dobrovolných hasičů. Takže to chce zapojit mozek, někdy se to opravdu vyplatí.