Nymburská interna má nového primáře, bývalý byl odsouzen

Pro některé pacienty byl problém navštívit jakékoli oddělení nemocnice, kde zemřel pacient
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Pověst nymburské nemocnice se otřásla v základech. Bývalý primár Václav Bulínský byl za usmrcení z nedbalosti a falšování zdravotnické dokumentace a přečin nadržování odsouzen k trestu odnětí svobody po dobu 18 měsíců s podmínkou na dva roky. Od té doby se nemocnice snaží veřejnost přesvědčit, že z návštěv nemusí mít strach.

Dalším logickým krokem nymburské nemocnice je jmenování nového primáře. Tím se stal Branislav Štrauch, který dosud působil jako lékař třetí interní kliniky Všeobecné fakultní nemocnice a odborný asistent první lékařské fakulty Univerzity Karlovy.

Ošetřující lékař Michal Križanovič loni v květnu v lékařské zprávě přehlédl, že pacient je diabetik, kvůli čemuž ho nechal téměř celý týden bez inzulinu. Pacient byl po šesti dnech propuštěn a mohl se vrátit do domova s pečovatelskou službou. Následně byl v kritickém stavu převezen zpět do nymburské nemocnice, kde zemřel. Kromě toho lékaři falšovali po mužově smrti dokumentaci, aby zamaskovali selhání. Na pochybení nepřišel ani primář při dvou velkých vizitách.

Nový přimář se chce zaměřit na komunikaci s pacienty a jejich příbuznými a na optimalizaci diagnostického a léčebného postupu na odděleních, optimalizaci spolupráce s okolními zdravotnickými zařízeními a ve speciálních případech i s pracovišti vyššího typu.

Hledání bylo složité

Bývalému primáři soud zároveň udělil zákaz činnosti lékaře na pozici primáře po dobu dvou let, rozsudek nymburského okresního soudu potvrdil i odvolací krajský soud. Hulínský nicméně ukončil pracovní poměr s nemocnicí ještě před odvolacím soudem, od 1. června tak nemocnice neměla na interně stálého primáře.

"Všichni víme, že hledání nového primáře interního oddělení bylo v době, kdy se nejenom interny po celé republice potýkají s nedostatkem personálu, náročným úkolem. Naše několikaměsíční úporná snaha ale byla odměněna přijetím nabídky panem doktorem Štrauchem a já jsem za to nesmírně ráda," řekla jednatelka Nemocnice Nymburk Alena Havelková. Nový primář podle ní přispěje ke zlepšení pověsti nymburské interny.

Klíčová slova: