Zeman pohostí pár, kterému hrozí vězení. Velká premiéra novoročních obědů

Babiše a jeho Moniku spojuje hodně, kromě lásky i údajné napojení na dotační podvod
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Velká premiéra se odehraje dnes na zámečku v Lánech. Poprvé v historii se totiž stane, že za prezidentem republiky přijede na novoroční oběd předseda vlády, kterému hrozí deset let natvrdo kvůli dotačnímu podvodu. Miloš Zeman bohužel nijak neřeší, že Andrej Babiš je "naháněn" nejen českými detektivy, ale pravděpodobně i evropskými vyšetřovateli.

Premiér Andrej Babiš v úterý navštíví v Lánech prezidenta Miloše Zemana u tradičního novoročního oběda. U slavnostní tabule usedne prezident s manželkou Ivanou a premiér Babiš s chotí Monikou, kterou si vzal loni v červenci.

Zatímco pro Babiše se jedná o první novoroční oběd, protože jeho menšinová vláda byla jmenována v prosinci, pro Zemana jde naopak o poslední příležitost v současném funkčním období. Ovšem vůbec poprvé pohostí muže, který je podezřelý z trestného činu. A vlastně nejen on, "ve hře" je i jeho Monika. Bohužel Zemanovi to nevadí.

Jako předkrm si páry dají kachní paštiku se žampiony dušenými v portském víně, dále hovězí vývar s játrovými knedlíčky a jako hlavní chod svíčkovou na smetaně s karlovarským knedlíkem. Jako dezert se bude servírovat zmrzlinový pohár s ovocem.

Byla svíčková i kachna

Tradici novoročních obědů v minulých letech i přes napjaté vztahy zachovali Zeman s bývalým premiérem Bohuslavem Sobotkou. Při setkáních v lánském zámku diskutovali o uplynulém roce a plánech na následující rok. Také loni se oběd konal 2. ledna.

Základem svátečního menu bývá zpravidla zvěřina nebo tradiční český pokrm. Loni i předloni se v Lánech podávala daňčí svíčková pečeně na smetaně s kynutým nebo karlovarským knedlíkem. S předchůdcem Sobotky Jiřím Rusnokem Zeman na začátku roku 2014 poobědval konfitovanou kachnu.