Připlatíte si za hrob? Praha plánuje úpravu cen

Za co všechno platíme?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Magistrát spolu se Správou pražských hřbitovů (SPH) plánuje úpravy v ceníku nájmů, které lidé platí za pohřební místo na pohřebištích ve správě Prahy. V současnosti je na všech hřbitovech, které organizace spravuje, cena stejná. Podle vedení města by však měla reflektovat to, kde se hřbitov nachází, jeho vybavenost a dopravní dostupnost.

Dnes je cena nájmu na všech 29 hřbitovech ve správě SPH stanovena na 120 korun za metr čtvereční a rok. Dále se platí za služby, jako je údržba a úklid. Zde se už poplatky liší podle kategorie hřbitova, které jsou čtyři a odrážejí rozsah zázemí a obsluhy.

Parametry budou na magistrátu

"Bylo nám vytýkáno, že máme všude stejné ceny nájmů, ať už se jedná o hřbitov, kde je dobrá infrastruktura a napojení na MHD, nebo hřbitov, který je daleko od autobusu, chybí tam veřejné záchody a podobně," šéf SPH Karel Kobliha. Dodal, že s impulsem přišlo vedení města, a SPH proto loni připravila nový ceník, o kterém teď s magistrátem jednají.

Správa pražských hřbitovů se stará o zhruba 230 000 hrobů na 29 hřbitovech. Kolem 40 procent z nich je opuštěných a nezaplacených.

Do doby, než bude rozhodnutí definitivní, nechce Kobliha uvádět konkrétní čísla. V principu má však jít o to, aby cena odrážela kvalitu zázemí a další faktory daného pohřebiště. Dá se tak předpokládat, že u hřbitovů vyšší kategorie dojde ke zdražení, zatímco u menších může stát hrob méně. Celkové výnosy SPH by měly zůstat zachovány. Celkové parametry si podle ředitele musí určit magistrát jako zřizovatel organizace.

Chyby ve vedení společnosti

Kobliha je pověřen řízením SPH od loňského února, kdy vedení Prahy odvolalo dosavadního ředitele organizace Martina Červeného. Důvodem byl výsledek externího auditu od společnosti Ernst & Young, podle kterého se dopustil řady pochybení. Krok radních zpochybnil sám odvolaný ředitel, řada politiků a za setrvání Červeného ve funkci vznikla i petice.

Vedení magistrátu si za odvoláním stojí. Město od té doby vypsalo výběrové řízení na nového ředitele, které však v říjnu zrušilo, protože se podle radních nepřihlásili dostatečně kvalitní kandidáti. Nový konkurs se připravuje.

Klíčová slova: