Referendum zablokovalo stavbu betonárky, investor na ní však trvá. Starosta už rezignoval

Záměr výstavby betonárky v Dobřejovicích vyvolal referendum. Lidé výstavbu odmítli, starosta rezignoval a obci podle jeho zástupce hrozí soud
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Dobřejovic v Praze-východ v referendu na podzim zablokovali výstavbu betonárky. Obci nyní prý hrozí žaloba od investora. Obec se totiž ve smlouvě s investorem zavázala, že bude podporovat změnu územního plánu. Firma na základě toho koupila příslušný pozemek. Starosta rezignoval. Co bude dál?

Záměr výstavby betonárky v Dobřejovicích odsouhlasilo v únoru 2017 šest z devíti zastupitelů. Občanům se ale záměr nelíbí, a tak na základě iniciativy opozice se současně s parlamentními volbami konalo na podzim referendum. To většinou hlasů záměr stavby betonárky odmítlo.

Výsledky referenda: do hlasování se zapojilo 475 z celkového počtu 698 oprávněných voličů, přičemž odpověď ano zvolilo 372 osob, ne 95 a osm hlasů bylo neplatných. Otázka zněla: Souhlasíte s tím, aby obec Dobřejovice bezokladně podnikla veškeré kroky v samostatné působnosti, aby nemohlo dojít k výstavbě betonárky v katastrálním území obce Dobřejovice? Kdo nesouhlasí s betonárkou, odpoví na tuto otázku "ano".

Občanům vadí zátěž a mají strach o vodu

Lidé se obávají především zvýšené zátěže pro okolí. Podle nich by výstavba mohla negativně ovlivnit životní prostředí a lidé by například mohli mít v budoucnu problémy s pitnou vodou, kterou by odčerpávala z hlubinných vrtů betonárka.

Odpůrci betonárky rovněž tvrdí, že investor, kterým je firma České štěrkopísky, uvedl do žádosti o posouzení vlivu na životní prostředí EIA nepravdivé údaje. Obec by podle odpůrců byla také velmi zatížena nákladní dopravou.

Místostarosta napadl referendum

Jan Krejčí, místostarosta obce, napadl u Krajského soudu v Praze místní referendum. Starosta Jiří Kappel bez souhlasu a vědomí zastupitelstva pak podle opozice odeslal soudu vyjádření za obec Dobřejovice: "Celkově potvrzuji, že údaje uvedené navrhovatelem odpovídají skutečnosti. Plně se ztotožňuji i s jeho návrhem, aby rozhodnutí přijaté v místním referendu bylo prohlášeno za neplatné."

Zastupitelstvo obce ale na rozdíl od starosty a místostarosty dále respektovalo výsledek referenda a schválilo usnesením odeslání vyjádření na Krajský soud, kde nesouhlasí s vyjádřením starosty.

Starosta už rezignoval

Situace se začala vyhrocovat ke konci roku, kdy se konalo jednání zastupitelstva, které neschválilo odvolání starosty. Pro odvolání byli 3 zastupitelé, proti 1 a 4 se zdrželi. Starosta ale oznámil svou rezignaci na funkci starosty obce k 31. 12. 2017. Rezignace starosty se ale nekonala.

Kappel uvedl, že podá rezignaci k poslednímu dni roku 2017. V dokumentu, který odevzdal na obecní úřad, je ale uvedeno chybně datum rezignace 2. 1. 2017. Nicméně starosta už ve funkci není. Skončil 2. ledna 2018. To nám potvrdil i místostarosta Jan Krejčí, který nám místo starosty zvedl telefon s tím, že ho po odstoupení z funkce zastupuje.

Firma už prý investovala desítky milionů

Společnost České štěrkopísky podle svého zástupce Miroslava Mužíka do záměru betonárny investovala desítky milionů korun. V případě nezdaru je bude chtít zpátky. Na základě smlouvy, kterou podepsala firma s obcí, koupila pozemek za 23 milionů korun, pořídila dokumentaci EIA s posudky vlivu betonárny na životní prostředí a má podepsanou i smlouvu o smlouvě budoucí na provoz betonárky. "Ztráta by dosáhla 4,5 milionu korun za rok," vyčíslil údajné škody Miroslav Mužík.

Žádné právní kroky investor zatím prý nepodnikl, s případnou žalobou čeká až na moment, kdy budou dobřejovičtí zastupitelé schvalovat změnu územního plánu, jejíž součástí měla být i betonárka. Změna územního plánu byla původně chystána na přelom února a března, což bude podle firmy moment, kdy může obec porušit smlouvu.

Obec prý porušením smlouvy přijde o peníze

Starostu zastupující Jan Krejčí nám sdělil, že má obec právní analýzy, podle nichž skutečně hrozí obci soud a pokuty, protože s firmou je sepsaná už zmíněné smlouva. "Osobně se domnívám, že betonárka žádné riziko obci nepřinese, byl jsem se podívat do jiné obce, kde je betonárka ještě blíže zástavbě, než by mohla být tady, a rozhodně to nikomu nevadí. Navíc přes obec nesmí jezdit auta nad šest tun hmotnosti," řekl zástupce starosty a dodal, že pokud se nepostaví betonárka, obec přijde i o další peníze. Firma slíbila věnovat vesnici jednorázově tři miliony a pak každým rokem se zavázala platit 200 tisíc korun.

Sklenář: Náhrada škody obci nehrozí

Podle zastupitele Martina Sklenáře z právních analýz zcela jasně vyplývá, že případná náhrada škody v řádu desítek milionů korun, obci nehrozí. Jedná se prý o zastrašování obyvatel ze strany investora a vedení obce, kteří chtějí prosadit betonárnu za každou cenu. Místostarosta Jan Krejčí je podle zastupitele hlavním zastáncem výstavby betonárny a to i přes platný výsledek místního referenda, který neúspěšně napadl u soudu.

"Firma České štěrkopísky, která chce betonárnu postavit, je již mediálně známá tím, že se snažila zajistit si své podnikání kontroverzními smlouvami s obcemi Keblice, Věrovany, Čavyně," dodal Sklenář.

Klíčová slova: