Záchranáři to zvládli skvěle. Policie teď hledá svědky tragické nehody u Horoměřic

Podívejte se, jak skvěle svou práci zvládli lékaři i hasiči
Zobrazit fotogalerii (12)
 

Policie žádá o pomoc svědky páteční nehody autobusu u Horoměřic nedaleko Prahy, při které zemřeli tři lidé a 45 lidí se zranilo. Vyšetřovatelé pracují s několika verzemi, přesnou příčinu budou znát možná až za několik týdnů.

Linkový autobus dopravní společnosti Arriva se odpoledne srazil s osobním autem Škoda Superb a vyjel ze silnice, kde narazil do stromu. V autobuse zahynul řidič a jeden cestující. Třetí obětí nehody byla řidička superbu. "Pracujeme s několika verzemi, ale přesnou příčinu stanovíme v řádu dnů, spíš týdnů, protože se bude čekat na znalecké posudky. Vyzýváme svědky události, kteří by nám mohli napomoci objasnit průběh nehodového děje, aby se ozvali na linku 158," uvedla policejní mluvčí Monika Schindlová.

Nehoda se stala kolem 16.00 na silnici číslo 240, autobus jel podle policie od Prahy. Generální ředitel Arrivy Daniel Adamka uvedl, že za volantem linkového autobusu 316 seděl čtyřicetiletý spolehlivý řidič. Provoz na silnici byl podle Schindlové obnoven po 23.00.

Záchranáři rozvezli zraněné do traumacenter pražských nemocnic. Pět lidí bylo podle informací záchranné služby ve velmi vážném stavu, deset mělo středně těžká zranění a třicet se zranilo lehce. Mezi zraněnými byly i děti. Dva pacienty, z toho jedno dítě, museli lékaři uvést do umělého spánku a na umělou plicní ventilaci.

Nejvytíženější byl Motol

Motolská nemocnice přijala podle České televize 14 zraněných, z toho polovinu dětí. Čtyři děti a jeden dospělý jsou těžce zranění, nikdo ale podle ČT není v ohrožení života. Ústřední vojenská nemocnice přijala podle televize pět pacientů, z toho jsou tři těžce zranění. Další lidé skončili ve Všeobecné fakultní nemocnici, v Nemocnici Na Bulovce, Thomayerově nemocnici a v nemocnici na Vinohradech.

Nejtragičtější polistopadovou nehodou autobusu byla havárie u jihočeských Nažidel v březnu 2003, která si vyžádala 20 lidských životů. Poslední nehoda s tragickými následky se stala koncem loňského listopadu u Ločenic na Českobudějovicku. Jeden člověk tam zemřel a 11 se zranilo při kolizi autobusu, který při průjezdu zatáčky dostal smyk. Sjel do příkopu, kde navíc narazil do stromu.

Klíčová slova: