Ve Všenorech se stavět nebude. Lidé další rozvoj odmítli v referendu

Starosta je z výsledku referenda smutný, ale respektuje ho
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Obyvatelé Všenor u Prahy se v referendu vyslovili pro omezení další výstavby v obci. Do hlasování se zapojilo 884 z celkového počtu 1 325 voličů. Místní odpovídali na čtyři otázky, výrazná většina hlasovala proti výstavbě v lokalitách Plzeňka a na pozemcích společnosti Krijcos. Referendum je platné a závazné.

Podle výsledku referenda si 747 voličů přeje ponechat v lokalitě Plzeňka louky mezi Všenory a Dobřichovicemi pro sportovně-rekreační využití. Proti bylo 131 hlasujících a šest se zdrželo. Podle 706 hlasujících by se obec měla také snažit, aby v části Plzeňky, kde jsou nyní rodinné domy, nemohly vzniknout vícepatrové bytové budovy.

Zároveň by podle 698 voličů měla obec učinit veškeré kroky k omezení výstavby pro bydlení v areálu firmy Krijcos. Lidé také většinou 695 hlasů podpořili stavební regulace v lokalitách Plzeňka i Krijcos. Například maximální výška staveb v hřebeni by měla být 12 metrů a domy mají mít nejvýše dvě nadzemní podlaží.

Podle starosty se zatím nebude pokračovat v přípravě nového územního plánu, hlavně kvůli tomu, že zastupitel, který měl záležitost na starost, loni pod tlakem veřejnosti rezignoval. Věc by podle něj mělo řešit až nové zastupitelstvo po volbách.

Lidé šli sami proti sobě?

Starosta Zdeněk Seidler neočekává, že firma, jejíchž pozemků se referendum týkalo, proti obci podnikne nějaké kroky. Zdůraznil, že s ní žádné dohody uzavřeny nebyly. "Bylo to všechno ve stadiu jednání. Viděli jsme možnost nějakého rozvoje a komerce, aby tady nebyly jenom byty. Je tu jedna samoobsluha a tím to končí," uvedl Seidler.

Iniciátoři referenda ze sdružení Všenory 2020 poukazovali na to, že obec byla proslulá individuální zástavbou vilovou nebo rodinných domů. Podle nich by neměl být narušen její původní ráz. Seidler už dříve namítl, že pozemky, jichž se referendum týká, představují jediné rozvojové plochy, kde by mohly vzniknout stavby pro občanskou vybavenost. Upozornil na to, že dětská a praktická lékařka ordinují v budově školy, prostory školákům zabírá také kadeřnictví. Škola přitom zápasí s nedostatečnou kapacitou.