Praha 1 ruší tendr na správu nemocnice, dostane peníze na provoz

Začíná se rýsovat konečné řešení. Budou ale muset proběhnout soudy?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Radní Prahy 1 odsouhlasili zrušení tendru na provozování Nemocnice Na Františku. Zároveň se dohodli s magistrátem, že město poskytne radnici na fungování nemocnice dotaci 42 milionů korun. Vedení Prahy 1 bylo za koncesní řízení na pronájem nemocnice kritizováno opozicí i obyvateli. Na tendr také podala stížnost skupina Agel, která měla dříve o nemocnici zájem.

Radní Prahy 1 schválili zrušení koncesního řízení, ale postup musí ještě ve středu odsouhlasit zastupitelstvo. "Předám na zastupitelstvu Prahy 1 návrh na schválení dalšího postupu a řízení s hlavním městem a doporučím, aby uložilo radě v souladu s novým stanoviskem Prahy nevybrat žádného z uchazečů a ukončit výběrové řízení," uvedl místostarosta Prahy 1 a magistrátní radní Daniel Hodek.

Koncese za deset miliard

V tendru na provozování nemocnice dostala Praha 1 dvě nabídky. Firma Nemos Group nabídla jednu korunu, firma Privamed pak 12 milionů korun. K oběma částkám je třeba připočíst ještě roční nájemné šest milionů, které je v podmínkách tendru. V podmínkách koncese byl ale také návrh kompenzace ze strany radnice 50 až 60 milionů ročně. Celková hodnota koncese na 35 let byla podle zadání odhadována na 10,5 miliardy.

Nemocnice patří Praze 1, která na provoz podle vedení radnice doplácí ročně zhruba 50 až 60 milionů korun. Letos je v rozpočtu Prahy 1 vyčleněno na provoz nemocnice 48 milionů korun. Nemocnice Na Františku je jedinou, kterou v Praze provozuje městská část.

Tendr napadla u Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) skupina Agel. V minulosti projevila zájem o provozování Nemocnice Na Františku, ale do tendru nabídku nepodala. Agel požaduje zrušení tendru, řekl dnes mluvčí ÚOHS Martin Švanda. "Navrhovatel si stěžuje zejména na nastavení zadávacích podmínek, které údajně neumožňuje podat srovnatelné nabídky." Agel odmítl stížnost komentovat. Podnět k ÚOHS na zrušení řízení avizovali i Piráti, podle Švandy však na úřad zatím nedorazil.

Financování má být společné

Hlavní město chce letos městské části poskytnout dotaci 42 milionů korun na provoz Nemocnice Na Františku. S dotací se počítá i příští rok. Vyplývá to z memoranda schváleného pražskými radními a radou Prahy 1. V dokumentu se nemluví o úplném převzetí nemocnice magistrátem, které Praha v posledních týdnech navrhovala. O trvalém řešení budou obě strany dále jednat. Cílem je společné financování, do kterého se má zapojit i Praha 7, pro jejíž obyvatele slouží zařízení jako spádová nemocnice.

Podle starosty Prahy 7 a poslance Jana Čižinského bude o návrhu jednat rada městské části. Za sebe uvedl, že mu nepřijde správné "jenom tak dotovat špatně fungující zařízení", které Praha 7 nevlastní ani není na jejím území. Doplnil, že na fungování nemocnice je Praha 7 připravena se podílet manažersky.