Praha 1 má problém: Některé její byty na Václaváku se využívají k pronájmu na Airbnb

Není se samozřejmě čemu divit, že jdou byty v této pražské části na dračku
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Firma, která má od Prahy 1 pronajaté lukrativní byty v budově na Václavském náměstí, je využívá ke krátkodobým pronájmům přes službu Airbnb. Upozornili na to zastupitelé opozičního klubu Zelená Pro Jedničku, na který se obrátili ostatní nájemníci domu. Vše zřejmě skončí u soudu.

Podle radního pro majetek Prahy 1 Tomáše Macháčka z TOP 09 se radnice o problému dozvěděla před Vánocemi a pokouší se ho řešit. Zřejmě bude muset přistoupit k právním krokům. Minulé vedení Prahy 1 chtělo bytový dům na adrese Václavské náměstí 39 prodat, nakonec však od záměru ustoupilo.

V bytovém domě na Václavském náměstí bydleli například Waldemar Matuška či herci divadla Semafor. V jeho průchodu se 25. února 1969 na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy upálil osmnáctiletý středoškolský student Jan Zajíc. Praha 1 objekt vlastní ze sedmi osmin.

V rozporu s politikou radnice

Jedenáct bytů má nyní od radnice pronajatých soukromá firma, která je podle Kateřiny Klasnové nabízí turistům ke krátkodobým pronájmům přes službu Airbnb. Turisté podle zastupitelky svým chováním v nočních hodinách ruší stálé obyvatele domu. Vedení Prahy 1 se dlouhodobě vyjadřuje proti neregulovaným krátkodobým turistickým pronájmům a požaduje jejich omezení.

"Tento způsob správy domu je v přímém rozporu s bytovou politikou městské části Praha 1, politickými proklamacemi vrcholných členů obce a samotnou smlouvou, neboť chování turistů zcela zásadním způsobem narušuje poklidné bydlení stálých nájemníků v tomto domě," uvedla Klasnová, podle které radnice situaci ignoruje.

Rozhodne zřejmě až soud

Vedení radnice tvrzení, že problém přehlíží, odmítá. "Ihned po zjištění‎ jsme vyzvali nájemce k vysvětlení a následně věc budeme právně řešit," řekl radní Macháček. Problém je podle něj v tom, že firma byty dlouhodobě pronajímá další společnosti, která je pak nabízí přes internet. Tím vlastně neporušuje podmínky smlouvy s městskou částí, které krátkodobé pronájmy neumožňují.

Airbnb funguje v ČR od roku 2009. Podle expertních analýz se Airbnb svými službami v Praze už vyrovnala objemu obchodu klasických ubytovacích zařízení. Kromě Airbnb působí na trhu například Flipkey, HomeAway, House Trip, Vacation Rentals či Vrbo.

Z těchto důvodů bude radnice podle Macháčka pravděpodobně muset přistoupit k řešení soudní cestou. V případě nájmů jednotlivců se snaží podobné případy okamžitě řešit. "Pokud dostaneme podnět, že se některý náš pronajímaný byt nabízí v rámci Airbnb, je to důvod k okamžité výpovědi. Tak se i stalo například u bytu na Karlově náměstí, na který nás upozornili novináři." Nájemníci zmíněného bytu se však prý proti výpovědi brání u soudu.

V Praze 1 je podle Macháčka hlášeno k poplatkům za ubytování 524 subjektů. "Přitom na Booking.com či Airbnb je možné dohledat v Praze 1 kolem 3 500 nabízených bytů ke krátkodobým pronájmům," dodal radní. Majitelé bytů mají při krátkodobých pronájmech turistům povinnost platit poplatek za osobu podobně jako hotely či penziony.

Klíčová slova: