Týraní koně si konečně polepší. Najdou nové majitele

Koně byli v opravdu špatném stavu
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Úřad pro zastupování státu ve věcech majetkových bude prodávat koně zabavené na Benešovsku kvůli týrání. Nabídky do prvních tří výběrových řízení s aukcí na prodej 29 koní je třeba podat do 13., 14. a 15. února. Zvířata podle veterinářů neměla dostatek krmení a byla podvyživená, proto skončila v náhradní péči.

Zhruba polovina z celkového počtu 87 zabavených koní již podle Ležatky našla majitele a byla převedena nynějším chovatelům, tři převzal Zemský hřebčinec Písek. V první soutěži, u níž je otevírání obálek plánováno 13. února v Benešově, se prodává osm koní - dvě klisny s hříbaty, samostatně další tři klisny a jedno odrostlejší hříbě.

V dalších dvou dnech se budou otevírat obálky do dalších dvou řízení, v nichž bude prodávat 21 hřebců. Čtvrté výběrové řízení s nabídkou osmi koní je plánováno na konec února. Písemné nabídky je třeba podat na každého koně zvlášť, nejpozději v den otevírání obálek do 08.30. V následné aukci budou moci zájemci, kteří podali nabídku, přihazovat nad nejvyšší dosaženou částku.

Část stále hradí město

Více než devadesátihlavé stádo z Jankova na Benešovsku nemělo podle veterinářů správnou péči, loni v únoru byli koně chovateli odebráni. Majitel kritiku odmítal a tvrdil, že do stáda investoval vše, co vydělal. Náhradní péči o zvířata muselo hradit město Votice, které na to uvolnilo 2,5 milionu korun z rozpočtu.

Po odebrání nechalo koně ustájit u několika chovatelů a platilo jim za to. Většina koní poté sice propadla státu, město se ale musí nadále starat o osm zvířat, která jsou předmětem trestního řízení, a nemohou tudíž měnit pečovatele. O jejich dalším osudu rozhodne soud.