Další zlatá fantazie! Ester Ledecká přepsala historii a definitivně se stala nesmrtelnou

Je to tam, Ester to dokázala!
Zobrazit fotogalerii (7)
 

Česká obojživelnice to zase dokázala! Šok po triumfu v super G vystřídala euforie z dalšího zlata Ester Ledecké z olympijských her v Pchjongčchangu. Z její parádní disciplíny se sice tak trochu čekalo, přesto je vítězství v paralelním obřím slalomu na snowboardu dalším fantastickým úspěchem dvaadvacetileté rodačky z Prahy.

Ester Ledecká je celosvětový fenomén, o tom už nemůže být sporu. Poprvé v historii se stalo, aby jakýkoli sportovec na olympijských hrách kombinoval disciplínu alpského lyžování a snowboard. Natož, aby získal dvě zlaté medaile z odlišných sportů, to olympiáda nezažila dlouhých devadesát let a Ester je vůbec první ženou, která to dokázala! Zatímco v Super G česká terminátorka doslova šokovala celou planetu, tentokrát si pro nejcennější kov dokráčela v roli favoritky. 

Ester je první ženou, která na olympiádě získala dvě zlaté medaile v odlišných disciplínách. Mezi muži to dokázali Nor Thorleif Haug na první ZOH v Chamonix 1924, o čtyři roky později ve Svatém Mořici ho napodobil krajan Johan Gröttumsbraaten (oba klasické lyžování a severská kombinace, což jsou podobné sporty).

Výsledky totiž hovořily naprosto jasně. Z posledních čtyřiatřiceti měření sil, které v paralelním obřím slalomu Ledecká absolvovala, prohrála jediný. Na konci ledna nedokončila závod v Bulharsku, protože ve čtvrtfinálové jízdě upadla. Nic takového se však naštěstí v Pchjongčchangu nestalo. "Stihla jsem se rozjezdit, všechno si sedlo perfektně. Jsem strašně zmatená, samozřejmě mám ale obrovskou radost," rozdávala Ledecká úsměvy na všechny strany. 

Spanilá jízda mladé Češky

Ester prošla kvalifikací i vyřazovacími jízdami naprosto suverénně a nenechala nikoho na pochybách, že právě ona je snowboardovou královnou. Vyřadila například obhájkyni olympijského zlata Patrizii Kummer či Danielu Ulbing. V semifinále pak sice poprvé prohrávala, duel s Ramonu Hofmeister přesto nakonec zvládla i díky pádu soupeřky. Pekelné soustředění Ledecké mohla konečně vystřídat o pár minut později. Po finále s další Němkou Selinou Jörg mohla naplno propuknou nefalšovaná radost. "Sejdeme se na Staromáku, já tam budu!" vzkázala snowboardistka fanouškům.

Česká republika si tak díky dvojnásobné snowboardové mistryni světa a teď už i dvojnásobné olympijské vítězce připsala v Pchjongčchangu sedmou medaili. Ester Ledecká se zařadila po bok největších sportovních velikánů. Její dvě zlata se dají bez jakékoli nadsázky přirovnat k úchvatnému zážitku ze zlatého olympijského turnaje hokejistů v Naganu. Národ má opět důvod být na někoho hrdý. Právem, Ester je úžasná.