Magistráte, kde je slíbené metro, tramvajové linky, okruh či parkoviště? A další průšvih už se blíží

Proč se zase ignorují názory profesionálů?
Zobrazit fotogalerii (4)
 

Současné vedení pražského magistrátu neprožívá dobré období. Tedy ono je to dost prekérka celé období pod taktovkou Adriany Krnáčové. Ale co se teď děje, z toho už začíná i ten obyčejný selský rozum stát. A teď to vypadá na další botu kolem opravy Juditiny věže.

Když se podíváme na poslední roky práce pražského magistrátu, není to žádná sláva. Jen namátkou - ze slibovaného začátku stavby metra D není nic. Okruh není stále vyřešen, záchytná parkoviště neexistují, v parkovacích zónách je chaos, lávky a mosty nám padají na hlavu, nové tramvajové trati jaksi nejsou, komunikace se opravují chaoticky a neefektivně (příkladem budiž ucpaný Žižkov) a tak dále. ANO, Praze opravdu není líp.

Hrůza a děs, dalo by se říci, ze slibů nezůstalo prakticky nic. Dobíjecí lavičky za miliony v parcích dojem opravdu nenapraví. Navíc se na magistrátu snaží maskovat vlastní neschopnost například tím, že se dělají nesmyslné kroky proti názoru odborníků i veřejnosti například uzavřením terasy na Budějovické. Teď je tu návrh opravy Juditiny věže. Zase poněkud zvláštní a proti odborníkům.

Juditina věž neboli Malostranská mostecká věž je nižší ze dvou věží, které tvoří bránu z Karlova mostu na Malou Stranu. Stavba byla součástí Juditina mostu, který stál na místě dnešního Karlova, a vznikla v románském slohu ve 12. století.

Je to celé nesmysl

Klubu Za starou Prahu se podoba rekonstrukce Juditiny věže Karlova mostu, kterou chystá Praha 1 a která počítá s komerčně-turistickým využitím prostor a vystěhováním klubu, jenž od roku 1927 ve věži sídlí, nelíbí. Klub souhlasí s částečnou rekonstrukcí věže. Jeho členové ale tvrdí, že se kvůli zmíněné opravě marně domáhají komunikace s vedením radnice. 

Radnice Prahy 1 v minulosti uvedla, že smlouva s klubem, která je uzavřena do roku 2093, bude platit i po rekonstrukci a vystěhování se týká pouze na dobu oprav. Podle předsedkyně Klubu Za starou Prahu Kateřiny Bečkové návrh na přestavbu věže s klubem ale nepočítá. "Byli bychom rádi, aby s námi Praha 1 začala jednat, nelze nás jen tak vystěhovat. Ve věži máme i sbírky a knihovnu," uvedla Bečková.

Magistrát se nevypořádal s námitkami

Plánovaná rekonstrukce se zatím odložila, protože památková inspekce ministerstva kultury zrušila rozhodnutí pražských památkářů, bez kterého opravy nemohou začít. Magistrát se podle inspekce dostatečně nevypořádal s námitkami, které proti chystané podobě oprav vznesl Národní památkový ústav.

Odborníci Klubu Za starou Prahu jsou přesvědčeni, že věž vyžaduje pouze šetrné a relativně jednoduché zásahy, údržbové práce, odborné restaurování částí fasády a podobně. Informace radnice Prahy 1 o tom, že by se věž mohla naklonit, střechou protéká a krov je napadený dřevomorkou, nemají podle nich oporu v posudcích. Podle mluvčí radnice Veroniky Blažkové ale v případě zdržení oprav hrozí nevratné poškození stavby.

"Zástupci městské části naopak nemluví o tom, že projekt může v důsledku věž poškodit. Z předložené studie totiž vyplývá, že věž má být upravena na komerční turistický provoz. Takové využití by ale celá řada autentických prvků nepřežila," uvedli zástupci klubu. Podle nich by v případě turistického provozu byla nejistá budoucnost cenného vybavení věže. Větší nápor návštěvníků by například nemuselo vydržet renesanční schodiště, jedno z mála, které přežilo požár Malé Strany v roce 1541. Je možné, že vládu hnutí ANO už ale nepřežije...

Magistrát nechal roky chátrat majetek, teď ho chce zbourat. Proč jde proti zájmům lidí? Čtěte zde.