Jaká byla lyžařská sezona? Počítají se ztráty, dlouho chyběl sníh

Někde jsou podmínky stále dobré. Vyberte si areál
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Provozovatelé středočeských lyžařských areálů hodnotí končící sezonu jako průměrnou až podprůměrnou. Podle nich se nedá srovnávat s loňskou zimou, která naopak patřila mezi nejlepší. Největším problémem byl teplý prosinec, někteří provozovatelé tak nemohli otevřít o vánočních prázdninách. Všechny čtyři areály jsou dosud v provozu, lyžaři by mohli mít sjezdovky k dispozici do Velikonoc.

Za podprůměrnou označil končící sezonu provozovatel skiareálu Šibeniční vrch v Mnichovicích u Prahy Jan Zenkl. Důvodem je podle něj její pozdní začátek. Vliv na hodnocení sezony podle něj nemá ani to, že letos končí pozdě. "Po jarních prázdninách přestávají lidé jezdit, je zhruba o 70 procent nižší návštěvnost. My jsme přišli o období mezi Vánocemi a koncem ledna, což nám běžně dělá 60 až 70 procent celkové návštěvnosti."

Moderní technologie vyrábí malé ledové vločky, které neobsahují zbytkovou vlhkost a mají teplotu minus pět stupňů Celsia. Vzhledem k nízké teplotě sníh vytváří vlastní chlazení a taje velmi pomalu.

Mohlo by to být lepší

"Sezonu hodnotím v podstatě dobře, když nebudu hodnotit tu loňskou, která byla vynikající, tak letos to byla taková normální dobrá sezona," potvrdil provozovatel areálu v Chotouni u Prahy Jan Němeček. Sjezdovky v Chotouni se pro veřejnost otevřely na konci prosince, nižší tržby proto Němeček vidí například v promeškaných vánočních svátcích.

Areál se navíc v lednu potýkal s problémy se zasněžováním, po prvotním zahájení provozu proto opět na chvíli lyžování přerušil. "Leden byl takový špatný, ale celkově to bylo slušné. Máme ambice na to mít sezonu ještě lepší," dodal Němeček.

Lidé jsou, počasí zlobí

Za průměrnou označil letošní sezonu správce střediska Monínec u Sedlce-Prčice na Příbramsku Jaroslav Krejčí. "Byl dobrý listopad, relativně dobrý prosinec, špatný leden, ale zase dobrý únor a březen taky. Na loňskou to nemá, ale jiné zimy byly i horší," uvedl Krejčí. Areál Monínec se pro veřejnost otevřel ve středních Čechách jako první již 26. října. Zde se už druhou sezonu využívá nová technologie, která mu umožňuje výrobu sněhu i při teplotách nad nulou. 

Provozovatel areálu v Kvasejovicích u Prahy Petr Kroužil chválí přibývající návštěvnost, sezona ale podle něj byla i tak průměrná. "Průměrná je ze dvou pohledů. Lidé sice přibývají, návštěvnost roste, z druhé strany to počasí. Prosinec a leden jsme vůbec nejeli, tak jsme rádi, že jsme alespoň něco dohnali, ale je to z tohoto pohledu průměrná zima," vysvětlil Kroužil.

Extrémní sporty, které jsou u nás zatím v plenkách. Máte na ně odvahu? Čtěte zde.