Česko zasáhla vlna prozváněcích podvodníků. Zavolání zpět vás přijde draho

Wangiri jsou opět tady. Někdy stojí i stovky za měsíc
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Vodafone jako první v posledních dnech zaznamenal zvýšenou kadenci prozvánění z různých telefonních čísel a také koutů světa. Jak se takzvaným wangirům bránit a jak vlastně fungují?

Během posledních dnů se tisíce zákazníků domácích mobilních operátorů potýkala s prozváněním ze zahraničních čísel (Pobřeží slonoviny, Itálie, Kongo…). Podvodníkům jde o to, aby jim prozváněný zavolal zpět, za což pak podobný mobilní uživatel zaplatí nemalou částku, jelikož využije mezinárodní hovor.

K něčemu podobnému už docházelo v minulých letech a operátorům se drtivou většinu těchto čísel podařilo zablokovat, ovšem v posledních dnech se vše vrací do starých kolejí.

Varování od Vodafonu

Jako první s varováním přišel právě Vodafone, a to prostřednictvím sociálních sítí. „Po čase jsme zaznamenali případy prozvánění ze zahraničních čísel (např. předvolby +225, +247). Proto připomínáme – na neznámá čísla ze zahraničí zpátky určitě nevolejte. Pracujeme na tom, aby se na tato čísla nazpět volat nedalo,“ vydal operátor prohlášení na Facebooku.

Často se hovory realizují z exotických zemí - například +225, +247, +211, +678 a další.

Těmto hovorům se říká odborně wangiri neboli také one ring and cut (jednou zazvonit a típnout). Podvodníci ho realizují skrze alternativní či OP operátory, jimž je tak ukraden číselný rozsah. Zákazník, který zavolá zpět třeba volajícímu z Konga, se pak nikdy do této země skutečně nedovolá, protože je přesměrován. Samotný podvodník má pak zisk z propojovacích poplatků. Dopátrat se původce je navíc v tomto případě takřka nemožné.

Jak situaci řešit?

Základem je hlavně ignorace, i když to je někdy při zvýšeném počtu hovorů velmi složité. Doporučuje se nikdy nevolat zpět, jelikož se jedná o zpoplatněný hovor do zahraničí. Operátoři samozřejmě situaci monitorují a čísla postupně blokují, ovšem o tom podvodníci ví a umí na to zareagovat. Často tak změní čísla a volají znovu, proto nelze úplně zabránit tomu, aby k prozvánění nedocházelo.

Pokud do zahraniční vůbec nevoláte a chcete mít jistotu, že omylem nezavoláte nazpět podobnému podvodníkovi, pak je možné si odchozí hovory do zahraniční zablokovat. Třeba konkrétně u Vodafonu to jde přes aplikaci Můj Vodafone v sekci Nastavení služeb - blokování.