Letní dětské tábory jdou na dračku, zájem je obrovský. Kde je ještě místo a kolik zaplatíte?

Není radno otálet, místa za chvíli nebudou
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Ačkoliv do konce školního roku zbývají ještě více než dva a půl měsíce, někteří organizátoři prázdninových táborů pro děti už hlásí zcela zaplněnou kapacitu. Fenoménem posledních let jsou příměstské tábory, kde děti tráví den a na noc se vracejí domů. Na nezájem si ale nestěžují ani pořadatelé klasických pobytových táborů.

Ceny táborů, jejichž organizátoři nepobírají dotace z ministerstva školství, by se mohly letos pohybovat v průměru kolem 4 000 Kč. Potvrdil to i vedoucí analytické sekce České rady dětí a mládeže Jan Husák. Za výlety navíc si však rodiče připlatí. Spolky a organizace dětí a mládeže mají ceny za desetidenní tábor kolem 2 500 Kč, a to s průměrně výrazně menším počtem účastníků, uvedl analytik.

Trendy se postupně mění

Podle ředitele královéhradeckého Domu dětí a mládeže Vojtěcha Horáka je letos zájem o tábory zhruba stejný jako v minulých letech. "Mění se ale poměr mezi příměstskými a pobytovými, kde se počet zájemců postupně přesouvá mezi ty příměstské, nejspíše z důvodu ceny."

Podobný trend v posledních letech pozoruje také ředitelka plzeňského Střediska volného času Radovánek Eva Tischlerová. V současnosti proto příměstské tábory tvoří až 70 procent nabídky Radovánku.

Obrovský zájem letos zaznamenali pořadatelé příměstského tábora v brněnské zoo. Poptávka byla tak veliká, že přihlašování zájemců muselo být ukončeno po pouhých deseti minutách od začátku registrace, kdy už organizátoři evidovali 200 náhradníků.

Neotálejte s rezervací

Rodiče, kteří chtějí o prázdninách poslat své děti na tábor, by už neměli s rezervací příliš otálet. Téměř obsazeno mají například příměstské tábory Domu dětí a mládeže Mikulov, na pobytovém táboře zbývá pár posledních volných míst. "Letos byly tábory velice rychle obsazeny, v některých evidujeme i deset náhradníků," uvedla ředitelka Alena Židelová.

Podobná situace je i na opačném konci republiky. "O všechny druhy táborů je velký zájem, většinou jsou plně obsazené během jednoho až dvou dnů od chvíle, kdy se otevře přihlašování," řekla Dagmar Gburová z Městského domu dětí a mládeže v Ostrově. Naplněny už jsou také příměstské letní tábory v Domě dětí a mládeže v Sokolově. Zařízení nabízí tábory na různá témata, od sportovních přes chovatelské až po modelářské.

Jsou ještě někde místa?

Rychlost se vyplatila i zájemcům o fotbalový tábor olomoucké Sigmy. "Přihlašovali jsme děti do tábora Sigmy 1. ledna těsně po půlnoci, jelikož se spouštěla možnost aplikace je přihlásit. Zájem byl natolik veliký, že se po pár dnech stav naplnil," vysvětlila matka dvou budoucích táborníků.

Ačkoliv popularita pobytových táborů relativně klesá, ani jejich organizátoři si na nezájem nestěžují. Jen v Jihočeském kraji se jich každý rok koná kolem 250. Zhruba stejný je i počet dětí na těchto akcích. "Bývá to zhruba 36 000 až 37 000 účastníků," má jasno ředitelka odboru hygieny dětí a mladistvých z českobudějovické hygienické stanice Marie Nosková.

Zájem o klasické tábory přetrvává nejenom na jihu Čech. Také třebíčský Dům dětí a mládeže pořádá pět takových táborů a dva z nich už jsou plně obsazené. A že by pobytovým táborům zvonila hrana, si nemyslí ani ředitelka jičínského K-klubu Lenka Vacková. "Největší zájem je o příměstské tábory. V poslední době ale roste zájem o pobytové."

Vyberte dítěti příměstský tábor, je nejvyšší čas. Více čtěte zde.