Antikonfliktní tým potichu zmizel, noví "drsňáci" domlouvají bezdomovcům u hlavního nádraží

Bude tam konečně bezpečno?
Zobrazit fotogalerii (3)
 

Není to tak dávno, co Praha "pořídila" antikonfliktní tým, který měl hlídat zákaz kouření v ulicích hlavního města. Dvanáct borečků se však kamsi ztratilo, už nejsou. Ale nebojme se, máme další tvrďáky v akci. Tentokrát dohlížejí na pořádek u hlavního nádraží, což už má alespoň nějaký smysl než šikana před bary.

Vrchlického sady u pražského hlavního nádraží hlídají nové bezpečnostní týmy, zajištěné magistrátem. Mají za úkol domlouvat bezdomovcům a dalším lidem, kteří park znečišťují nebo způsobují nevítaný rozruch. Praha 1 také připravuje nový návštěvní řád parku, jedná o uzavření tubusů vedoucích na parkoviště na střeše nádraží nebo vyměňuje mobiliáře. Městská část chtěla v minulosti celé sady předělat, podobný plán však nyní není aktuální.

Vrchlického sady získaly kvůli častému pobytu bezdomovců a narkomanů mezi Pražany přezdívku Sherwood podle lesa, kde v anglické legendě žil zbojník Robin Hood a jeho družina. Praha 1 si loni nechala zpracovat monitoring potíží, způsobených pohybem problémových osob, a letos chce v parku zlepšit bezpečnost a pořádek.

Zasáhnout sami nemohou

Nové dvojčlenné týmy se v sadech pohybují od poloviny března v době mezi 09.00 a 17.00. Mají na starost zejména prevenci. Hlavní náplní jejich práce je tak domlouvat potenciálně problémovým osobám a upozorňovat je na případná porušení návštěvního řádu či městských vyhlášek. V případě vyhrocení situace potom pracovníci, kteří jsou zaměstnanci bezpečností agentury a prošli školením Centra sociálních služeb Praha (CSSP), zavolají městské strážníky. V parku budou týmy působit minimálně do října.

Jedním z členů týmu je i Marek Janota, který si v minulosti po rozvodu sám život na ulici vyzkoušel. I proto se snaží k bezdomovcům přistupovat s pochopením. "Jsou to lidé jako my," uvedl a dodal, že většinou není problém situaci vyřešit v klidu. Za více než měsíc, co se týmy v sadech pohybují, už jejich členové řešili například pokus o znásilnění nebo zachránili člověka, který dostal epileptický záchvat a začal se dusit.

Bude se na noc zavírat?

Městská část kromě toho také připravuje nový návštěvní řád parku, který by měl začít platit v následujících dnech. Ten nově zakazuje přenocování a zapovídá "užívat mobiliář způsobem budícím veřejné pohoršení nebo osobami, které budí veřejné pohoršení." 

Praha 1 v roce 2012 zpracovala studii celkové revitalizace sadů, z plánů však prozatím sešlo. Podle Hodka by šlo o velkou investici, kterou by musel zaplatit magistrát. Navíc bude nutné počkat na stavbu plánované tramvajové trati, propojující Vinohradskou a Masarykovo nádraží

Radnice také jedná o uzavření tubusů se schodišti, vedoucími na horní parkoviště nádraží. Ty vlastní technická správa komunikací (TSK) a na noc by se měly uzavírat, aby tam lidé bez domova nepřenocovali. Radnice také v parku vyměnila koše a plánuje přesunout kontejner na použité injekční stříkačky z Bolzanovy ulice za budovu nádraží.

Větší množství osob bez domova v oblasti parku souvisí i s přítomností dvou denních center, které v ulicích U Bulhara a Bolzanova provozuje Naděje. Tato centra jsou pro pomoc bezdomovcům nutná a budou dále fungovat, dlouhodobým cílem je však podle Hodka bezdomovce rozprostřít po Praze tak, aby se tolik nekoncentrovali v oblasti kolem nádraží.

Protikuřácký zákon v nemocnicích: Lékaři chodí s pacienty kouřit za plot. Čtěte zde.