Čisté přírodní sirupy i chutné domácí džemy. Malá středočeská farma v Jivině touží po dalším rozvoji

Jana Kuntošová se svou rodinou pěstují na své farmě bylinky i ovoce
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Vesnické dobroty, netradiční rodinná farma ve středočeské Jivině na Mladoboleslavsku, vznikla před několika lety a s radostí a velkou péčí pěstují ekologickým zemědělstvím od nejrůznějších bylinek, přes zeleninu, až po drobné ovoce, ze kterého následně vyrábí džemy i sirupy. Nyní chce rozšířit své působení o jedlou a bylinkovou zahradu.

Rodina manžela Jany Kuntošové vlastnila po generace několik polí a sadů. Před několika lety se k hospodaření opět vrátila a snaží se budovat stále větší zemědělskou oblast. Ta se v letošním roce rozšířila o zhruba 3 500 metrů čtverečních, tedy o pole, které doposud rodina Jany Kuntošové pronajímala. Na novém poli, kde ručně vybíralo několik členů rodiny kameny, zvláčeli ho či oplotili, chtějí vysázet jedlou a bylinkovou zahradu.

"Osobně sbírám bylinky, vařím džemy a omáčky i suším ovoce. S manželem také včelaříme," říká Jana Kuntošová z farmy Vesnické dobroty.

Nová plocha i pro jejich včelstvo

„Bylinky, které zde vysadíme, chceme používat především do našich sirupů a čajových směsí,“ plánuje Jana Kuntošová z farmy Vesnické dobroty. Plánované velké změny ale stojí farmáře nejen spoustu času či práce, ale i finančních prostředků. I proto vše určitě v letošním roce nestihnou. „Je to přeci jen velký kus půdy. Na části chceme vyset svazenku, což je zelené hnojivo a zároveň velmi medonosná rostlinka, kterou ocení zejména naše včely,“ říká Kuntošová.

Hlavní je ovocná úroda ze sadu

Farma ve středočeské Jivině se zabývá především výrobou nejrůznějších džemů, lisovaných moštů, sušených jablek a švestek, čajů, až po velmi chutné ovocné i bylinné sirupy. Vše je čistě přírodní, bez chemických přísad. Snaha o maximální čistotu produktu a kvalitní způsob výroby je základem této farmy. Ovoce a bylinky jsou např. sušeny jen vzduchem a přiměřenou teplotou, aby to dobré a vzácné bylo zcela plnohodnotně zachováno. Vše se také zpracovává ihned po sklizni a vše je čistě ruční výroba. Kromě sadu má rodinná farma i početné včelstvo.

O celkovou farmu se stará zejména Jana Kuntošová s manželem a s velkým přispěním dalších členů rodiny. Práci mají pečlivě rozdělenou, někdo sbírá a zpracovává bylinky, jiný vaří džemy či suší ovoce, další se stará zejména o včely.

Příklady prodejních cen na e-shopu: Extra švestkový džem se skořicí (200 g) - 90 Kč, Sirup z červeného rybízu (300 ml) - 90 Kč, Směs domácích bylinek Pohodová žena (30 g) - 70 Kč, Čaj z měsíčku lékařského (30 g) - 70 Kč.

Prodej přes e-shop, kamenné prodejny i farmářské trhy

Především proto, že se farma nachází v malé středočeské obci, kde zákazníků je z důvodu malého počtu místních obyvatel nedostatek, rozjeli majitelé farmy před nedávnem i e-shop. Navíc se stále častěji rozšiřuje počet prodejních kamenných míst, kde se lze s výrobky z Vesnické farmy setkat. Věrni zůstávají majitelé i farmářským trhům, kde vyhledávají stále nové a nové klienty. „Právě farmářské trhy jsou výbornou příležitostí, kde lze prezentovat naše produkty. Každý rok se náš sortiment o nějaký výrobek rozšiřuje a my se vždy těšíme, že ho následně můžeme nabídnout našim zákazníkům,“ dodala Kuntošová.

A jaký tedy hlavním motem této středočeské farmy? Držet si kvalitu a čistotu produktů, ke kterým se budou zákazníci rádi vracet.