Viděli jste Perseidy? Světelný smog je čím dál tím větší nepřítel

Světelný smog nám jen těžko nabídne podobné obrázky
Zobrazit fotogalerii (2)
 

Každý rok tento unikátní jev rozzáří noční oblohu. Vždy v polovině srpna zvedneme hlavu vzhůru a čekáme, kolik přání nám padající hvězdy dovolí. Z neděle na pondělí dosáhl meteorický roj Perseidy svého maxima. Byli jste u toho i vy?

Světelný smog je stále častější nepřítel noční oblohy. Když nastanou dny plodné na meteorické úkazy, mrzí to o to víc. Uplynulý víkend byl jedním z nich. Prach z komety Swift-Tuttle se letos trefil do ideální fáze Měsíce, ale byl vůbec vidět?

Hledat tmu

Pro lidi z měst je situace horší. Nestačí jen tak vyjít na dvorek nebo zahradu a trpělivě čekat, až začne nebe kouzlit. Pro poctivý zážitek je zásadní vyhledat místo bez světelného smogu. Takové ve městě naleznete jen ztěží.

Ideální podmínky lidé mohli naleznout v jizerské oblasti tmavé oblohy. Jedná se o jedno z míst, které je chráněné jako mezinárodní rezervace tmy. Podobné lokace už vydají na pořádný výlet, ale když je jasná obloha, stačí naleznout jen dostatečnou vzdálenost od rušivých světelných prvků. Nejvíce tmy najdete v Beskydech, Jizerských horách a na Šumavě. 

Letos byly podmínky obzvlášť zdařilé, pro ideální polohu Měsíce, který svým zářením nerušil výhled na hvězdné nebe. Podobnou souhru okolností uvidíme znovu až v roce 2023.

Co jsou to Perseidy?

Někteří měli štěstí a noční obloha se zaplnila padajícími hvězdami. Slzy svatého Vavřince nebo padající hvězdy. To jsou názvy pro úkaz, který je oficiálně nazvaný Perseidy. Jedná se o prachová zrnka z komety 109 P Swift-Tuttle, jež prolétnou rychlostí 69 km/s naší atmosférou, kde také shoří. Všechen prach z komenty vychází na noční obloze z jednoho místa a díky tomu také získal tento jev své jméno. Prach z komety totiž pochází z místa na obloze, kde je souhvězdí Persea.

Ještě není pozdě

Vrchol tohoto meteorického jevu proběhl z neděle na pondělí. Během něho jste mohli vidět i 70 meteoritů za hodinu, což vychází skoro na jeden za minutu.

Padající hvězdu na nebi nalezenete vždy, když je jasno, ale při podobném úkazu se zvyšuje šance na úspěch. Pokud jste tedy nestihli tento víkend vyhledat místo s jasnou noční oblohou, nesmutněte. Padající Perseidy je možné v menší intezitě sledovat ještě celý týden.

Být pánem svých snů. Vědci přišli na techniku, jak ovládat lucidní snění. Více čtěte zde.
Klíčová slova: