Místo plné netopýrů, kteří se mění v upíry, i ráj jako z pohádky. Navštivte rybníky nedaleko Prahy

Padrťské rybníky patří k nejkrásnějším místům ve středočeských Brdech
Zobrazit fotogalerii (5)
 

Tajemné místo v Brdech položené v nadmořské výšce 640 m je obklopeno pouze přírodou. Nečekejte žádné turistické stánky, hospůdky ani pohodlné hotely. Tady vás čeká jen tajemství lesů a mokřin. Zato ale můžete poznat kouzlo v podobě orla nebo vydry. Kde jinde byste mohli být tak blízko přírodě než přímo v srdci Brdské vrchoviny?

Každé takové místo je spojeno s příběhem, který láká k prozkoumání. Padrťské rybníky nabízí poznání pro milovníky netopýrů. Nejsou především oni dávány dohromady s tajemnými příběhy? Toto kouzelné místo kdysi chtěli využít i Norové pro natočení pohádky. Oblast Dolejšího Padrťského rybníka, obklopená stromy a mokřinami, totiž k tomu přímo vybízela. Bohužel kvůli velké náročnosti na přírodu k tomu nakonec nikdy nedošlo.

Od 1. 6. 2008 je zpřístupněna cyklostezka z obce Trokavec kolem vrchu Okrouhlík a Skály Marie Terezie na hráz Hořejšího padrťského rybníka a odtud až do Bukové u Rožmitálu pod Třemšínem s odbočkou do obce Teslíny.

Legendy o netopýrech, kteří se mění v upíry

Kouzlo tomuto místu dodává především možnost vidět místní faunu a floru. Kromě orla nebo vydry vás překvapí i čáp černý, kormorán nebo také romantická voňavá orchidej či kosatec. Na Padrtě navazuje Padrťský potok, z kterého se pak stává potok Klabava a v něm nechybí ani třeba rak kamenáč. Jde tedy o místo vhodné přímo pro milovníky ptactva i rostlin, zároveň však i pro ty, kteří se někdy i trochu rádi bojí. I zde se totiž naskýtá prostor pro mýty a báje.

Jedna z bájí zde hovoří i o netopýrech, kteří se během některých nocí dokáží proměnit v krysy či dokonce upíry a dle potřeb tyto podoby i střídat. Podle jiných bájí zde zase žijí démoni nebo čarodejnice. 

Gotický kostel i hospodářství mnichů

Blízko Hořejšího Padrťského rybníka byste kdysi našli gotický kostel a hospodářství mnichů. Mniši obklopeni přírodou zde v jistých dobách rozjímali. Nyní zde můžete vidět pouze pozůstatky v podobě kamenů, které na vás dýchnou životem minulým. Blízko kostela byly dle dostupných zdrojů i vesnice, které však ještě nikdo neobjevil.

Kam po práci na procházku nebo na výlet? V metropoli je spousta možností. Více čtěte: ZDE.

Padrťské rybníky jsou úzce spojeny s obcí Padrť. Kdo z vás ji ale dnes vlastně zná? Tuto obec potkal podobný osud jako spousty dalších míst v době nacismu i komunismu. Bohužel totiž byla srovnána se zemí. Obec Padrť byla osídlovaná již od 16. století. Nejdříve se museli lidé vystěhovat kvůli nacistům, což ale místní úplně nezastavilo a následně zde opět dokázali postavit školy i domy. Bohužel později vylidnili tuto obec i komunisté.

Dvojice rybníků s rašeliništěmi a rákosím

Padrťské rybníky patří k nejvíce lákavým místům pro turisty. Představuje je dvojice rybníků, Hořejší Padrťský rybník a Dolejší Padrťský rybník, které se rozkládají asi na 10 km dlouhé Padrťské kotlině. Oba rybníky byly původně mnohem větší, ale vlivem času se tu tvoří rašeliniště a zarůstá rákosí. Nad oběma rybníky najdete ještě další čtyři menší, nad kterými kdysi stávaly mlýny a hamry. Oba padrťské poklady zahalují do svých křídel významné brdské vrchy Praha, Brd, Paterák nebo Kočka.

Padrťské rybníky byly navštěvovány lidmi, i dokud nebyly otevřeny turistům. Víme sami, že trasy do vojenského újezdu zavedly nejednu duši i přes přísný zákaz. Některá místa, kde zůstala nevybuchlá munice, nejsou přístupná ani dnes. Po nedávném otevření části Brd je tato oblast velmi oblíbenou také u cyklistů, kteří sem snadno dorazí i z obcí Trokovec, Teslíny, Buková či Míšov.

Jeskyně, kde se v klidu nikdo nevyspí. Do Obraznice se jezdí za strachem. Více čtěte: ZDE.