Do divadla jen v saku či kostýmu? Omyl! Oblečte si džíny a mikinu a vyrazte na divadelní klasiku do lesa

V lesním divadle nedaleko Příbrami se v minulosti hrály i světoznámé klasiky
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Divadelní spolek Skalka je místo, kde pojem divadlo nabírá úplně jiný směr. Posezení uprostřed lesa ve večerních hodinách je romantické samo o sobě. Pokud k tomu navíc přidáte veselé hraní ochotníků z Obecnice, Podlesí nebo Příbrami, nebudete litovat. Jedná se o raritu ve středních Čechách. Nechybí tady ani příjemné pohoštění.

Tradičně, jako každé léto, si mnoho lidí z okolních vesnic bere deky, džíny a mikiny, k tomu do ruky ještě přidá malé lucerničky a vyrazí za kulturním zážitkem do obce Podlesí na křižovatku nad komínem Kovohutě. Vydá se po kamenité cestě vedoucí do lesa a dorazí do místa, kde se malebný domek schovává pod koruny jehličnanů.

Přírodní divadlo bylo v minulosti i třikrát vykradeno. Šlo o tato data: 7. května 1967, 17. července 1967 a 8. srpna 1969.

Vraťme se o několik let zpátky

Lesní divadlo Skalka vzniklo z bývalého lomu Podlesí. Díky mladým nadšencům zde byl postupně budován domek a upravován již od roku 1946. Novopodleská mládež vynaložila neuvěřitelné stovky hodin práce a úsilí, aby vzniklo neskutečné. Jelikož se jedná o malebné místo uprostřed lesa, bylo mnoho práce závislé na tom, co se odnese na zádech, v rukou nebo odvozí na vozících. První představení dovedlo „herce“ až ke vzniku dnešní podoby divadla. Další rozměr dostávalo hlediště, kam se dnes vejdou desítky milovníků divadla.

Herec, režisér, scenárista i dramaturg v jednom

U vzniku stálo jméno Josef Kunický. Ten se stal režisérem, scenáristou, dramaturgem i hercem v jednom. To on pronesl první řeč při otevření Lesního divadla Skalka. Dnes tam již jezdí mnoho diváků z dalekých míst.

V roce 1954 celý soubor přešel pod ZV ROH Kovohutě Příbram a divadelní hraní se posunulo do Drahlína i na Vysokou Pec. O dalších deset let později v roce 1964 se začalo stavět hlediště divadla, v prosinci pak pilní jedinci založili základy pro občerstvení. Položili prkna a zařídili následně i přívod elektřiny. Hlediště bylo dokončeno o rok později, navíc k tomu přibyly záchody a nápovědní budka.

Místo plné netopýrů, kteří se mění v upíry, i ráj jako z pohádky. Navštivte rybníky nedaleko Prahy. Více čtěte: ZDE.

Vloupání i čestné uznání

Ani toto místo neminuly nepříjemné okamžiky ve vývoji. Došlo k několika vloupáním, nicméně milovníky divadla to nezastavilo v pokračování budování. Aby sem ochotníci natáhli více a více diváků, tak v roce 1974 byla osvětlena cesta k divadlu a cesta z Podlesí upravována tak, aby bylo snadné se sem dostat.  V roce 1982 se Lesní divadlo Skalka dokonce dočkalo čestného uznání udělené Okresním kulturním střediskem. Obec Podlesí si pod svá křídla vzala areál až v roce 1996 a hrálo se pak téměř každý rok.

„Strakonický dudák“ přijel několikrát do Podlesí

Tento divadelní soubor si mohl vyzkoušet mnoho her. A malé nedokonalosti při vystupování byly díky umu místních ochotníků převedeny do legrace a zájem lidí se tak neustále zvyšoval. Jako první hra zde byla představena hra „V Černé rokli“, dále pak následovalo spousty her jako Strakonický dudák, Podskalák nebo Naši furianti či Lucena. Některé se opakovaly i další roky. Dnes si už toto místo vypůjčují ostatní divadelní soubory a představují tam své hry. Není to jen místo ochotníků ze Skalky.

Další významné jméno současníků spojené s Divadlem Skalka je Bohouš Svoboda, který patří mezi známé příbramské moderátory. Provoz Lesního Divadla Skalka vždy zahajuje start prázdnin a zve všechny na divadelní představení zahalené do korun stromů. Nejrůznější programy pak následují během celého léta.

Přírodní divadlo bylo ve své historii bohužel i třikrát vykradeno. Vždy se z této nepříjemné situace ale dokázalo zvednout a nikoho to od práce neodradilo. Šlo o tato data: 7. května 1967, 17. července 1967 a 8. srpna 1969. Od té doby tento přírodní zázrak jen a jen vzkvétá.

Kdo je kdo v seriálu Chalupáři? Herecké legendy i komparzisté z vesničky Višňová. Více čtěte: ZDE.