I malá obec dokáže velké věci. Vinné sklepy ve skále a místní slavnosti lákají každoročně tisíce návštěvníků

Žarnosecké víno patří vůbec mezi nejznámější nejen v Čechách, ale i v zahraničí
Zobrazit fotogalerii (9)
 

Malá obec na Litoměřicku Velké Žernoseky, s pouhými 490 obyvateli, vás nadchne nejen svou historií, ale především bohatou vinařskou tradicí, kterou si dochovala z dávných dob minulých. Žernosecké vinobraní se v obci traduje již od skončení 2. světové války a pravidelně je pořádáno na konci září každého roku. Tím tato malá vesnice získává na velikosti a sjíždí se sem nejen čeští, ale i zahraniční návštěvníci.

Obec Velké Žernoseky leží na pravém břehu Labe v Ústeckém kraji v okrese Litoměřice. S Malými Žernoseky, které leží na opačné, levé straně, je spojuje osobní přívoz. Velké Žernoseky mají bohatou historii a zejména díky ní mají co nabídnout.

Pokud se do Velkých Žernosek rozhodnete vydat, pak určitě neváhejte využít možnosti ochutnat víno přímo ze sudů v místních sklepeních.

První zmínky sahají až do doby kamenné

Prastaré osídlení vesnice dokazují nálezy všech období od doby kamenné. První písemná zmínka je uvedena v základní listině kapitoly Svatého Štěpána v textu „B“ z roku 1218. Obec svůj název dostala díky hlavnímu zaměstnání obyvatelstva – sekání žernovů mlýnských. Žernov v překladu znamená mlýnský kámen sloužící na mletí mouky.

Velké vinné sklepy vytesané do skály

Podle dochovaných písemností sahá historie vinařství Velkých Žernosek už k 10. století, nicméně za zakladatele jsou pokládáni mniši Cisterciáci, jejichž působení se ale datuje až ke století třináctému. Byli to právě oni, kdo v roce 1251 vybudovali velké vinné sklepy, které jsou dochovány dodnes a dodnes zde dokonce v tradičních dubových sudech dozrává víno. V bohaté historii vína pak pokračovali němečtí mniši z kláštera Steinfeld nad Rýnem, kteří zde působili dalších sto let a vybudovali vinice i další vinné sklepy. Velké Žernoseky byly pod vládou mnoha pánů, v roce 1667 zůstaly v rodině Nostic‑Rienecků až do převratu.

Vinné sklepy Velkých Žernosek jsou vytesány do skály a zaujímají neuvěřitelnou plochu 2 146 metrů. Dohromady jsou spojeny chodbami o celkové délce 275 metrů.

Největší kulturní akce v roce je Žernosecké vinobraní

S vínem se každý rok na konci září pojí vinobraní. A to žernosecké rozhodně stojí za to – folková a dobová představení, kulturní program i popíjení burčáku. To vše k tomu všemu zkrátka patří. Každý rok se zde koná i průvod v čele s královnou a králem, dražení obrovitých hroznů a na večer je nachystaná zábava s ohňostrojem.

V popředí vesnice také stojí hodiny i barokní zámek

Velkým lákadlem pro návštěvníky mohou být i hodiny na kostele z roku 1906, které jsou stále funkční. V okolí kostela se pak nachází hřbitov, jenž se datuje do roku 1875. Dále se tu nachází kaplička „Panny Marie“ na Hrádku, jež byla postavena v roce 1759 a s ní je spojena i další tradice. Od roku 1818 se tu slaví hradecká slavnost a svatodušní svátky s bohoslužbami.

Ve střední části obce nepřehlédnete zámek, jehož pozdně barokní vzhled sahá do 18. století. Vstupní hala zámku vás pak zavede přímo do soustavy vinných sklepů vytesaných do skály ve 13. století. Samozřejmostí jsou i viniční domky, které se rozkládají na stráních Mariánská. Na návsi obce pak návštěvníky jistě zaujme kovárna č.p. 10, která také spadá mezi nejvýznamnější památky obce.

Letošní Žarnosecké vinobraní je naplánováno na 21. a 22. září. Více informací o něm naleznete: ZDE.

Psal od stolu v hospodě. Jaroslav Hašek byl génius s negativním vztahem k ženám. Více čtěte: ZDE.