Srdci blízké Slovensko: Pečené husy, víno, nejvýše položený hotel i národní parky plné kaňonů

I na sousedním Slovensku je k vidění plno zajímavých míst
Zobrazit fotogalerii (6)
 

Ačkoliv už nám přešel srpen do druhé části a pomalu cítíme nadcházející podzimní období, tak na nějaký ten víkendový výlet rozhodně není nikdy pozdě. Nemusíte ani nikam daleko, protože krásy naší země se nacházejí i téměř za rohem. A to například u našich slovenských sousedů.

I když se léto postupně posouvá do své finální části a dovolenou plánuje již jen pár šťastlivců, i přesto jsme se rozhodli vás pozvat na další zahraniční výlet. Po několika nabídkách k moři jsme nyní zakotvili nedaleko, konkrétně na Slovensku, které rovněž má rozhodně co turistům nabídnout. Vyrazte například do památkové rezervace, ubytujte se v hotelu v nadmořské výšce více než 2 000 metrů či prozkoumejte překrásný Národní park Slovenský ráj.

Turisté si jistě nenechají ujít Dereše. Což je třetí nejvyšší vrchol Nízkých Tater. Nachází se na hlavním hřebeni Nízkých Tater mezi vrcholy Chopok a Chabenec. Jižní svahy jsou relativně mírné s výhledy na Bystrou a Jasenskou dolinu, Veporské vrchy a Poľanu.

Památková rezervace ve světově známých Čičmanech

Malá obec se sympatickým názvem Čičmany se nachází na středním Slovensku v Žilinském kraji. Určitě jste o ní slyšeli, jedná se totiž o světově proslulé místo díky velké památkové rezervaci a slovenské lidové architektuře.

Čičmany jsou prvně písemně zmiňovány v roce 1272. V dnešní době je tato obec známá především pomocí lidové architekty a vyšívaným krojům. Zdejší dřevěnice s malovanými bílými ornamenty z vápna jsou opravdu unikátním prvkem a na Slovensku nemají obdoby. Ornamenty mají původ ze zdejších vyšívaných krojů. Dle některých zdrojů, zejména díky bohaté ornamentální výzdobě, barevnému rozložení a červenému vlněnému pásu u ženských krojů, se předpokládá spíše balkánský původ (převážně z Bulharska).

Ubytování nabízejí dva soukromé penziony, v zimě je možnost lyžování ve středisku Javorinka na svazích vrcholu nesoucích stejné jméno.

Obec Grob proslula pečenými husami i vínem

Obec Grob leží dva kilometry od městečka Pezinok na rovině blízko Malých Karpat. Tato oblast potěší především milovníky pečených hus a vinaře. Každoročně se zde totiž scházejí znalci vín a chovu hus, aby též okusili místní speciality v restauracích ve slovenském Grobě. Útulné restaurace ve vesnici, kde se vzduch plní atmosférou vonící, dokřupava upečenou husou, orestovanými husími játry, tenkými plackami z bramborového těsta zvanými lokše, dušeným zelím, vínem a štrúdlem, ožívají právě na podzim. Což je příhodné s přicházejícím zářím.

Kouzelné Lotyšsko: Pláže s modrou vlajkou, relax, zábava, i kulinářské bomby jako řízek s houbami. Více čtěte: ZDE.

Ubytování v dvou kilometrech

Hotel Rotunda je s nadmořskou výškou 2 004 metrů nejvýše umístěným hotelem ve střední Evropě. Nabízí přímý přístup na sjezdovku a v létě je ideálním místem pro pěší turistiku. Obdivovatelé panoramat a nádherného výhledu by určitě měli zvážit pár nocí strávených na tomto místě. Pobyt vám osvěží adrenalin lanovky, která je jedinou cestou k hotelu. Na vědomí se dává, že pokud nestihnete poslední lanové spojení, hotel vám zajistí jiné ubytování nebo vám navrátí peníze za pobyt.

Vlkolínec jako unikát UNESCA

Vesnička Vlkolínec, zapadlá v klínu Velké Fatry, je slovenským unikátem na seznamu UNESCO. V dnešní době tu stále žijí v původních dřevěnicích tři desítky stálých obyvatel, kteří zejména pro návštěvy turistů s fotoaparáty například denně chodí pro vodu k potoku, protekající vesnicí. Výlet do Vlkolínce znamená takový návrat do starých časů, kdy jsme ještě nebyli tolika ovlivněni moderními technologiemi. V okolí se také pasou ovce a domy se mohou pyšnit jedinečnou architekturou slovenského venkova.

Některé roubenky je také možné si pronajmout. Ubytování si dohodnete s usedlíky mnohdy i osobně na místě. Vstup do vesnice je zpoplatněný - dospělé bude stát cca 2 eura, děti polovic.

Nedaleké, byť krásné. Polsko vás mile překvapí, nabízí bohatou kulturu, široké pláže i rybí speciality. Více čtěte: ZDE.

Při procházce vesnicí nezapomeňte zhlédnout roubenou dvoupodlažní zvonici z roku 1770, roubené rumpálové studny a kostel Navštívení panny Marie. Na hřbitově jsou zachované zajímavé kamenné a litinové kříže. V domech č. 16 a 17 pak funguje Liptovské muzeum s expozicí kultury bydlení a zemědělství, které vám více osvětlí historii a současnost Vlkolínce.

Kdyby se vám bačovská aura zdejšího místa příliš zajídala, v okolí je několik dalších míst, které je možno navštívit.

Slovenský ráj plný soutěsek a kaňonů

Jedním z devíti národních parků na Slovensku je Slovenský ráj. Národní park se nachází ve stejnojmenném pohoří na východě Slovenska v severní části Slovenského rudohoří. Slovenský ráj představuje nevídané krasové území s členitým reliéfem a s množstvím roklin, soutěsek, úzkých dolin a kaňonů či několik zachovaných planin, které jsou bohaté na krasové formy. Pro své unikátní přírodní estetické hodnoty byl Slovenský ráj roku 1988 vyhlášen za národní park. Je zde také 300 kilometrů turistických stezek, zápřah do nohou vám oplatí duch zdejší nádherné krajiny, protkané vodopády, skalními okny a peřejemi.

Suchá Belá zejména pro romantiky

Suchá Belá potěší romantické duše. Bizarní vodopády, skalní okna a peřeje jsou pastvou pro oči. Voda protékající roklí pramení na severním okraji planiny Glac. Název rokliny je spjat s jevem, kdy se voda na určitém úseku ztrácí a v nižších polohách se opět objevuje. Nejznámější jsou Misové vodopády se soustavou přírodních výtvorů, tzv. obřích hrnců.

Cyklistika jako lék i rozcvička. Jaké jsou její dopady na lidské zdraví? Více čtěte: ZDE.